Gästbloggare: Gustaf Jansson

Gustaf Jansson har precis släppt Tolv delar av livet: en antologi med elva andra författare, de flesta är debutanter eller skrivit lite grann men har författarambitioner. Denna antologi baseras på en novelltävling med namnet Novellstugan som pågick under 2019. Tolv månader, tolv noveller där varje tävling baserades på ett tema, en bild etc. Tanken var att skriva en kort novell på max 1000 ord inom vissa ramar, som en övning och inspirera andra. 

Han gjorde även ett gästinlägg på bloggen 2019, som du kan läsa här. Idag tänker Gustaf berätta om ett annat av sina pågående projekt.

Jag läste en gång att Stephen King rekommenderar att man skriver 2000 ord om dagen på sitt aktuella manus. Dela det med tio så har du ett av mina aktuella skrivprojekt. Än så länge heter det ”Karkarotz resa”. Jag tänkte ägna några rader åt ett tips från mig till dig om hur du kan komma igång med ditt bokprojekt och nå runt 70.000 ord på ett år utan att sitta timmar varje dag framför datorn.

Innan vi börjar vill jag lägga en liten notis om att detta troligtvis inte är det bästa sättet att skriva en storsäljare på. Men kanske ett av de roligaste sätten att skriva ett manus på. 

200 x 365 = 73.000, så många ord får du om du skriver 200 ord om dagen i ett helt år, såvida det inte är skottår, för då blir det 73.200 ord. 200 ord är en rätt bra längd. Det tar inte så lång tid att skriva. Du kan lätt genomföra en hyfsad dialog inom ramen och handlingen kan föra läsaren framåt. 73.000 (alternativt 73.200) är även en hyfsad grund för en roman. 

Varför 200 ord? Jo, förutom ovan nämnda argument så är det en alldeles lagom summa ord för att det ska bli läsbart/hanterbart via Instagrams story. Vad har det med saken att göra? Jo, det är där jag skriver manuset.

Ja precis, jag jobbar med ett interaktivt och extremt transparent manus. Jag ger mina följare ett stycke, de ger mig fortsättningen tillbaka. Efter att mina följare har läst dagens stycke kommer de till en omröstning där de får välja ’ditt’ eller ’datt’. Ex. Karkarotz (som huvudpersonen heter) lämnade den stökiga lägenheten för att ge sig ut på stan. Här slutar dagens stycke. Fråga till mina följare: Går Karkarotz åt vänster mot Järntorget, eller höger mot Avenyn? Efter cirka ett dygn läser jag av resultatet och fortsätter sedan berättelsen med ungefär 200 ord. Ovan fråga är inte ett exakt citat, utan skrivet ur minnet.

Jag brukar lägga morgonpendlingen på detta dagliga uppdrag. Sedan låter jag det vara till morgondagen. Det finns liksom ingen idé att planera för mycket då det kan hända i stort sett vad som helst när följarna är med och väljer. Vissa omröstningar har varit uppriktigt tråkiga men har betytt en stor del för berättelsen i längden. Trots att jag inte har en konkret plan med manuset så finns där vissa grundtankar som ligger flytande i bakhuvudet.

Som jag skrev innan, jag har ingen aning om hur denna berättelse kommer bli i sin helhet. Däremot har jag märkt att det är en riktigt bra övning för skrivandet. För det första så skriver du i alla fall lite varje dag. Du får träna på allt möjligt, beskrivningar, gestaltningar, dialoger och sammanfattningar. Du lär dig att få en riktlinje för att sedan utveckla din berättelse åt det hållet.

Passar detta alla? Det tror jag verkligen inte. Kan det färdiga manuset ges ut via traditionellt förlag när manuset är klart? Det tror jag inte. De brukar inte vara förtjusta i manus som exponerats för vem som helst tidigare. Men det är och har aldrig varit tanken från min sida, jag säger såklart inte nej med rätt förutsättningar. Egentligen är det lite av ett test för att se hur resultatet blir och hur engagemanget utvecklar sig med tiden. 

I skrivande stund håller jag på att avsluta kapitel fyra med miljoner tankar i huvudet och 11.383 ord nedskrivna. De tidigare kapitlen ligger kortfattat beskrivna bland mina händelser i profilen för den som inte varit med från början.Blir du sugen på att testa något liknande? Tagga gärna mig i så fall. Det hade varit väldigt kul att se hur någon annan tolkar/utvecklar idéen, @_gustaf_jansson

Du hittar Gustaf här:
Instagram: www.instagram.com/_gustaf_jansson
Blogg: www.gjproduktion.nu/blog

Det här inlägget postades i Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s