De sista besluten

zsfuzzg

I uppstarten av ett manus går skrivandet ganska långsamt för mig, och jag har hört flera som säger samma sak. I det skedet är det så många val som behöver göras. Vad heter karaktärerna? Var bor de? Hur gamla är de? Vad har de för sysselsättning? Och givetvis allt som hör till själva händelseförloppet. Research, kanske. Dessutom tar det ett tag att hitta tonen, tycker jag. Även om man har sin egen ton som författare, har berättelsen på något vis sin ton också. Egentligen tycker jag att det är först efter att ha skrivit hela råmanuset (det där shitty första utkastet) som det börjar sätta sig.

Nu är jag i andra änden av skrivprocessen. Jag ska just skicka tillbaka manuset till redaktören efter andra redigeringsomgången (andra mellan henne och mig, vill säga – jag har redigerat det fler gånger innan hon blev inkopplad). Sedan väntar sättning och korrläsning. Det är alltså nu jag fortfarande har chans att ändra på saker, och det sätter igång tankeverksamheten på nytt. Små idéer som ställer mig inför nya val. Köra på den nya idén, eller låta det vara som det är? Det handlar alltså bara om detaljer, men ändå, känslan av slutgiltighet får mig att fundera fler varv än jag hade gjort under råmanusskrivandet.

Hur som helst, snart går boken till tryck, och det är nog bra att det finns en deadline att förhålla sig till. Om det inte hade funnits, hade jag nog kunnat hålla på hur länge som helst. För det finns alltid saker som skulle kunna ändras, olika valmöjligheter och kanske någon ny idé att ta i beaktande. Någon gång måste man sätta punkt och tänka att det har blivit så bra som det kunnat.

Nästa fas för min del? Ja, då väntar alltså korrskräcken, som jag kände igen så väl i Daniels senaste inlägg. Men först ska jag vara ledig några dagar. Planen är avkoppling, återhämtning och häng med familjen, men jag blir inte förvånad om nästa manus gör sig påmint under tiden. Kanske bäst att ha ett anteckningsblock tillhands i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s