Mejlet från förlaget stressade sönder mig

Ni minns det säkert inte, men för några månader sedan svarade jag på en kommentar här i bloggen från någon som uppenbarligen ville häckla mig för att min bok ”bara” skulle komma ut som e-bok. Jag svarade att jag dels inte vet om man i dag kan skriva ”bara” e-bok när det alltmer är dit vi rör oss i en bransch som givetvis också jagar kostnader och ser lösningar i den nya tekniken. Vi har redan förlag som är dedikerade endast ljudböcker, till exempel. Dessutom svarade jag att hen hade fel. Min bok skulle tryckas och den 22 september är det dags för release. Det där datumet gäller fortfarande, men häromdagen fick jag ett meddelande från förlaget som stressade upp mig och förstörde min onsdag.

Jag har länge haft en plan för min bok. En väldigt tydlig plan. Jag kommer ut på ett litet förlag. Mina förutsättningar för att nå ut är oerhört små i jämförelse med många kollegor som har en automatisk apparat i ryggen som gör det troligt att boken omnämns i tv, radio och tidningar, men jag har en story som jag tror på, och jag har märkt av ett stort intresse för min bok. Dessutom är jag beredd att jobba stenhårt för att lyckas. Jag påbörjade arbetet med den här berättelsen i slutet av 2017 och nu, tre år senare ska den komma ut, tacka f-n för att jag vill att så många som möjligt ska läsa.

Jag har lagt (små, men ändå surt hopsparade) pengar på annonsering, jag blev en del av den här bloggen, jag har ett antal tusen följare på olika sociala medier, jag vet hur man jobbar mot medier och jag har min hemliga plan, (utfallet av den kan givetvis bli ingenting, men den finns ändå där). Allt detta fick sig alltså en törn i onsdags när ett mejl ramlade in med svar på ett antal frågor jag ställt till förlaget.

Då fick jag veta att min bok inte kommer tryckas. Inte nu i alla fall. Förlaget förklarade att det är svårt att få igång det egna tryckeriet på grund av leveransproblem av material och svårt att hitta bra tryckeri i övrigt. Det här stressade mig oerhört mycket. Jag har redan fått kommentarer som ser ut som följer: ”Kommer den som tryckt bok också? Jag läser inte e-böcker?” Jag vet dessutom att det är svårt nog att få böcker recenserade som debutant på ett litet förlag, att bli det utan att ha böcker att skicka … ja, det kändes genast hopplöst. Jag bröt ihop.

Jag kan inte sälja några signerade böcker, jag får inte se den i några bokhyllor, jag får inte bläddra i den, hålla i den, känna på den. Jag tror att e-böcker är framtiden, min fru läser gärna just detta och jag vet fler som gör det, men man är sig själv närmast. Jag älskar känslan av en bok i handen. Så enkelt är det och tanken på att hålla min egen bok i näven … ja, den går knappt att föreställa sig.

Fritt fram för häcklaren, och andra som växer av att trycka till andra, att konstatera att de hade rätt.

Eller? Nej, planen är fortfarande att boken ska tryckas. Det visade sig att jag dels missförstått förlaget, och att förlaget missförstått mina tidigare frågor, dels att den här pandemin kommit emellan och gjort hösten betydligt tuffare än man trott alldeles nyligen, men att den som vill läsa boken i tryckt version ska få göra det, dock är det tveksamt om den kommer vara på plats till den 22 september.

Som en följd av detta lät jag alltså mig själv bryta ihop i knappt ett dygn, men nu när jag sitter här och torsdagen är på väg att gå över i fredagen, har jag bestämt mig för att göra det bästa möjliga av situationen. Jag fortsätter med min plan. Jag ska göra allt som står i min makt för att så många som möjligt ska upptäcka den här boken för jag tycker att den är värd att upptäcka. Det känner jag när jag för tillfället går igenom den ännu en gång i jakt på de där små, små misstagen som är så svåra att upptäcka oavsett alla redigeringsrundor.

Slut på sammanbrottet, slut på ”tycka synd om mig själv”-fasen och jobba på. Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet.

Har ni kommit så här långt kan ni ju gå in och förbeställa boken. Ni hittar länken på min instagram @danielsjobergforfattare eller på Facebook, Daniel Sjöberg Författare, eller på Twitter @Daniel_Sjoberg. Om ni inte läser e-böcker, men ändå vill läsa, hör av er här i kommentatorsfältet, på sociala medier eller via mejl: daniel.sjoberg@hotmail.com, så ska vi se om vi inte kan lösa den biten också.

Till sist är det ju bara att konstatera att jag i slutändan ändå inte kan göra något själv. Allt hänger på att ni gillar boken, att ni vill läsa den. Om inte är allt annat ointressant.

Till allra sist (jag lovar), om ni till äventyrs är helt nya följare av bloggen eller hittade hit av en slump eller nyfikenhet eller av andra skäl, kan det ju vara läge att berätta något om boken jag nu babblat på om i evigheter. Således. Här har ni baksidestexten:

Lars Johansson var en helt vanlig man med ett alldeles vanligt liv. Det fanns inget extraordinärt med honom alls. Ändå ledde hans död till rubriker över hela världen och den blev början till slutet för en av världens största filmstjärnor. Allt som en följd av att Matt LeBlanc fått rollen som Joey Tribbiani i tv-fenomenet Vänner 25 år tidigare.

Det här är historien om hur det kunde bli så och en berättelse om hur en nästan uppfylld dröm kan förgifta ett helt liv.

2 reaktioner på ”Mejlet från förlaget stressade sönder mig

  1. Två förslag:

    1. Fixa ordentlig emailadress. Till exempel ds@danielsjoberg.com. Egen hemsida får du på köpet med danielsjoberg.com. Eller liknande.

    2. Ändra sista meningen till:

    Det här är historien om hur en nästan uppfylld dröm kan förgifta ett helt liv.

    (Hur det kunde bli så är underförstått.)

  2. Haters gonna hate! Den som häcklar anonymt bakom en skärm kanske borde ägna tiden åt ngt som ger mer i längden. Men den som i slutändan kommer någon vart är den som jobbar hårt, alltid gör sitt bästa och har talang och dessutom är en bra person. Som du är! Ser så mycket fram emot att läsa boken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s