Hur säger man att man skrivit en bok?

Jag älskar att få beröm för det jag skriver. När det kommer ett mejl med uppmuntrande ord om någon krönika hoppar hjärtat glatt till. När tweetsen ramlar in i hejdundrande takt och det är likes och retweets känns det gott i journalisthjärnan och jag kan bara föreställa mig hur det skulle kännas om någon tycker väldigt mycket om min debutroman (mindre än fyra veckor bort).

Jag avskyr att få beröm för det jag skriver. När någon säger det direkt till mig så vet jag aldrig hur jag ska hantera det. Jag säger tack och så försöker jag snabbt byta ämne. De här två personligheterna samexisterar på något sätt i min kropp, men när det kommer till boken är det en version av den andre, den blyge, som på något sätt tar över.

Digitalt har jag inga problem att pumpa på med reklam för min skapelse. Jag bara pumpar ut information på Twitter, Facebook och Instagram. Jag ser fram emot att bli intervjuad om min bok i tidningar och eventuellt i andra medier. Jag tänker dessutom göra något helt annat i min jakt på läsare, men det är något helt annat än när själva samtalsämnet kommer upp.

Så sent som i dag (torsdag) mötte jag en läsare slash intervjuoffer som läst en krönika av mig där jag berättat om boken.

”Du har skrivit en bok?” frågade hon.

”Ja”, sa jag.

Hon frågade ytterligare någon fråga, men jag drev inte direkt på. Det var liksom inte: ”Jajamen, den bästa bok du ännu inte läst. Köp den. Här är länken förresten.”

Det här är något jag måste komma över. Jag borde egentligen slänga all självmedvetenhet överbord och bara ta upp ämnet helt apropå ingenting.

”Jaså, du mådde illa i går? Det var värst. Själv har jag skrivit en bok.”

”Ja, visst är det jobbigt att det börjar bli kallt. Å andra sidan, då kan man stanna in och läsa en bok. Apropå det så …”

”Nej, den serien har jag inte sett. Men har du sett den här boken? Den har jag skrivit.”

”Ja, jag är journalist. Men mest är jag författare. Jo, du förstår att …”

Se, det finns en mängd sätt att sälja på. Inte bara på nätet. Inte bara digitalt. Det är dags att berätta för verkligheten också att det finns en bok som heter Nästan Friends och som kommer ut den 22 september, men som redan nu kan förbeställas för den som vill. Och så ska jag förbereda mig för när någon säger jag känner säger till mig personligen att de tyckte om min bok. Jag menar, det kan ju faktiskt hända. Åh, vad jag hoppas att det händer. För även om jag avskyr att få beröm för det jag skriver så älskar jag att få beröm för det jag skriver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s