Lördagsenkät: Hur ser du på en författares personliga åsikter? Och har du någonsin ”gjort slut” med en författare?

Veckans enkätfråga handlar om att eventuellt göra slut med en författare på grund av dennes åsikter, eller något den gjort …

Kristin Fägerskjöld

Precis som alla andra måste en författare få ha sina åsikter. Så klart! Gillar jag inte dem är det ju bara att låta bli att läsa. Utan att nämna några namn kan jag avslöja att det finns flera författare vars böcker jag inte är det minsta sugen på att läsa av just den anledningen. Samtidigt finns det så många underbara böcker att läsa, så varför ödsla tid på någon jag bara kommer störa mig på? Jag behöver inte läsa allt pga mitt yrke, jag läser bara för min eget nöjes skull. Och då finns det inte plats för författare som jag retar mig på, förfasar mig över eller på något annat sätt inte har de åsikter jag kan ställa mig bakom. 

Sara Molin

Generellt tänker jag att texten får tala för sig själv. Jag känner sällan till några närmare detaljer om författare till böcker jag läser, och brukar oftast inte kolla upp dem heller. Men visst kan saker i en bok få mig att välja bort den (i ”min” genre, chicklit/feelgood, tycker jag t.ex. att det finns lite för mycket alkoholromantik, och att en överdriven alkoholkonsumtion sällan problematiseras – sådant kan jag bli trött på, precis som på att otrevliga män som utövar härskartekniker framställs som någon att tråna efter). Huruvida det är förknippat med författarens åsikter och värderingar är ju dock svårt att veta. Men om jag någon gång har gjort slut med en författare? Ja, det finns vissa böcker jag inte har lust att plocka upp, efter att saker har framkommit om deras upphovsmän.

Malin Edholm

Min önskan är att ett verk skulle kunna stå för sig själv och att författarens värderingar eller vad den gjort inte ska betyda något, men det lyser oftast igenom på ett eller annat sätt och ger mig en dålig smak i munnen om något kommit fram i efterhand (övergrepp eller liknande). Då vill jag avstå från att stödja den här personen. Det är dock svårare med historiska verk, men de känner jag finns mer distans till och mer förståelse i en historisk kontext.

När det kommer till att göra slut med någon så har det nog mer handlat om att jag valt att inte läsa böcker skrivna av vissa personer. Det finns så mycket annat att läsa.

Dock finns det en författare, och det här är väldigt aktuellt, som jag gjort slut med … utan att kunna göra slut med hennes böcker och värld trots att jag insett att även den är full av problematik. Ni kanske vet vem jag pratar om? J.K. Rowling, som jag innan älskat, har visat sig vara en terf (transexkluderande radikalfeminist) och använder sin otroligt stora plattform till att sprida hat mot transpersoner. Jag blir så ledsen när jag tänker på det här, som så många andra Harry Potter-nördar särskilt inom Hbtqia+ communityt. Som tur är så har skådespelare och andra kändisar använt sin plattform för att motsäga JK Rowling och vara tydliga att de inte håller med. Stephen King är en av dem.

Hanna Nordlander

Det där är så svårt. Kan man läsa Hamsun utan att tänka “nazist”? Kan man uppskatta Gaugain för vad han gjorde för modernismen utan att tänka “svin”? Kan man helhjärtat dansa till Michael Jackson, göra sin mindre smidiga version av moonwalk och göra skrevjucket utan att tänka på andra skrev som sannolikt besudlats av stjärnan?

Det finns en manlig, medelålders svensk författare som skriver jättebra böcker. Men sedan jag hört honom föreläsa om sin egen förträfflighet som författare samt addera några egenskrivna (lika förträffliga) visor på samma scen, vill jag inte läsa längre. 

Å andra sidan: Jag läste Jack när jag gick i sjuan. Naturligtvis var jag alldeles för ung för att förstå denna sjuttiotalets “generationsroman” och behållningen blev några galna fyllehistorier. Nu har jag precis fyllt 42 och jag har läst om Jack. Behållningen blev några galna fyllehistorier samt en avsmak för vissa “sexscener”, eller som det sägs i boken, “en taskig sexdebut”, vilken de flesta idag skulle rubricera som en regelrätt gruppvåldtäkt. Jag kommer nog inte att läsa mer prosa av Lundell, men däremot vill jag inte avstå från att lyssna på åtminstone några av hans låtar, som jag har väldigt nostalgiska minnen till.

Daniel Sjöberg

Jag bestämde för ganska länge sedan att jag inte skulle köpa några böcker av en viss barnboksförfattare som har gått full rasist de senaste åren, jag tror inte jag behöver nämna några namn. Det är den enda jag kan komma på att jag ”gjort slut” med. Jag skulle inte vilja stötta någon som gör andra människor illa eller skada, vare sig köpa deras böcker, musik eller produkter, men bedömningen måste givetvis göras från fall till fall. 

Och visst finns det några jag skulle ha svårt att ”göra slut” med. Sådana som är husgudar och vardagshjältar på en och samma gång i mitt liv. Hittills har dock ingen av dessa ens anklagats för något sådant och jag hoppas det fortsätter så. Ingen nämnd, ingen glömd.

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s