Gästbloggare: Saga Stigsdotter

Konsten att våga

Det är sommaren 2019, och jag sitter på en takterrass tillsammans med ett gäng författarvänner. Det är fest och vi har inte setts på ett tag. En av dem frågar mig vad jag gör nuförtiden.

”Jag har satt igång ett antologiprojekt tillsammans med FemiFiction Förlag”, säger jag. ”Det handlar om kvinnor inom BDSM.”

”Men Saga … Du ser ju så … normal ut?”

Jag har mött personer som förväntat sig att jag ska vara på ett visst sätt på grund av vad jag väljer att skriva om. Det finns en särskild slags poäng med det. Genom att vara en helt vanlig ovanlig människa kan man vidga en annan människas horisont genom sin blotta existens – om man bara vågar.

Jag heter Saga Stigsdotter och är författare på Lust förlag. Jag har även medverkat i Massmördarpodden, samt i ett flertal antologier och tidskrifter. Utöver det är jag initiativtagare och redaktör till antologin ”Bortom den mörka sidan – Kvinnor och transpersoner om BDSM”. Idag kommer jag att skriva om hur man kan tänka när man skapar en antologi om ett ämne som är tabubelagt eller kontroversiellt.

  1. Pitcha!

Det går att pitcha förlag, oavsett vad folk säger. Man måste bara vara realistisk. FemiFiction fann jag via antologin Asexuella boksidor. Jag nämnde i pitchen att jag ville samla texter skrivna av kvinnor och/eller transpersoner med koppling till BDSM, i liknande stil som Asexuella boksidor, med texter i vitt skilda format: essä, novell, poesi, autofiktion, osv.

Jag fick positivt svar efter bara en vecka.

  • Samarbeta med andra

När ens kreativa projekt kan anses vara kontroversiellt på något sätt, är det viktigt att finna stöd i sin omgivning, någon att prata med om man stöter på motstånd. När jag offentliggjorde projektet befann jag mig hemma hos en nära vän. Det hjälpte mig att våga.

  • Hitta författare

Jag blev medlem i relevanta internetforum och postade i trådar där, samt hörde av mig till olika bloggare. Jag skapade ett event på Facebook och postade om det på Instagram. Utöver det postade jag i olika Facebookgrupper. Man får vara beredd på att vara ödmjuk och öppen med vad projektet går ut på och vad man har för vision. Jag är av naturen inte särskilt extrovert av mig, men det gick bra ändå. Det gäller att skapa förtroende.

  • Att skriva eller att inte skriva under eget namn

Merparten av författarna i ”Bortom den mörka sidan” är anonyma, men jag valde att göra redaktörsarbetet under eget namn. Det var viktigt för mig att författarna kunde känna sig trygga med att jag är jag.

Jag har erfarenhet av att komma ut som lesbisk och senare som bisexuell. Ändå var det inte helt okomplicerat.

BDSM ingår inte i diskrimineringsgrunderna, så det första jag tänkte på var jobbet. Skulle jag kunna få sparken? Jag kom fram till att de troligtvis inte skulle lägga sig i. Jag har turen att arbeta på ett företag där man respekterar folks olikheter.

Det andra jag tänkte på var om anhöriga eller vänner skulle känna sig besvärade. För mig blev det en fråga om att kunna leva autentiskt, precis som när jag kom ut som lesbisk, och sedermera bisexuell. Alltså valde jag att göra detta oavsett vilka som kan tänka sig ta avstånd ifrån mig på grund av det här.

Jag har full förståelse för andra som inte kan eller vågar ta ett liknande beslut. Samtidigt vill jag uppmana alla författare att skriva det ni vill skriva (Även om vissa ofrånkomligen måste skriva under pseudonym).

Livet är för kort för att begränsa sig.

  • Otippade meningsmotståndare

När jag letade efter marknadsföringsställen kom jag i kontakt med en person på en HBTQ-podcast. Jag föreslog att jag kunde göra ett avsnitt om diskriminering mot kvinnor och/eller transpersoner inom BDSM. Personen sa att det var en bra idé då ämnet inte diskuterats i podden tidigare. Det skulle bli ett långt avsnitt, nästan en timme. Jag skrev i en vecka och fixade inspelningsstudio. Sedan hörde personen av sig igen och sa att den ändrat sig, eftersom ”det är synd om alla asexuella och barn som tvingas se er i Prideparaden”.

När något är tabu händer det att folk fegar ur. Då gäller det att inte tappa fokus som skapande människa. Gråt ut hos en vän (Se punkt 2) och fortsätt sedan med ditt projekt. För det är du värd.

  • Om du vill att något ska ske, våga ta tag i det själv

Att spåna fram idéer är enkelt; utmaningen ligger i att konkretisera dem. Genom att göra en antologi tillsammans med andra ger man plats, inte bara åt sig själv utan även åt dem. Man kan även få stöd av sina medförfattare. Jag har haft mycket stor hjälp av de andra författarna i projektet och har funnit nya vänskaper. Skapandet är som bäst när det för oss samman.

Att vara kreativ handlar för mig om att våga följa sina instinkter. Genom mitt skrivande vågar jag vara mig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s