Lördagsenkät: Om du fick hålla i en skrivkurs, vad skulle vara din första övning?

Vi har visst lite olika erfarenheter av skrivkurser, men denna vecka handlar lördagsenkäten om just det, och hur vi skulle inleda denna kurs …

Kristin Fägerskjöld

Det är nu jag måste erkänna att jag aldrig har gått någon skrivkurs, så jag har ingen aning om vilka uppgifter som brukar förekomma. Men jag skulle be alla deltagarna att fundera på vilken typ av böcker som tilltalar dem allra mest. Genre, plot, om de är förlagda till någon särskild tidsperiod eller geografisk plats etc. Och utifrån det fundera på om de skulle kunna kunna (och vilja) skriva en sådan bok själva. Det är så jag själv tänker, vilken bok skulle jag vilja läsa, och så försöker jag skriva den…

Sara Molin

För ett par år sedan undervisade jag i kursen Skrivande på jobbet (gymnasiet), och jag minns att jag startade upp med korta, styrda skrivövningar som för en del resulterade i små separata scener, och för några andra en sammanhängande helhet. Tyvärr minns jag inte exakt vilka instruktioner jag gav, och jag verkar dumt nog inte ha sparat det. Men jag tror att det är bra att värma upp lite, leka igång kreativiteten utan alltför mycket press. Laborera med olika karaktärer, mål och hinder, kanske. Och så komma igång med respons på varandras texter tidigt, så att även den biten avdramatiseras. Nu blev jag lite sugen på att planera skrivkurs..!

Malin Edholm

Jag har tyvärr ingen specifik skrivövning i åtanke då jag själv inte gillar skrivövningar … Jag fastnar ofta i att jag känner mig för begränsad av dem. Men något jag gillar att göra är att beskriva två känslor som möts som om de vore två olika människor, förkroppsliga och förmänskliga dessa känslor. Så kanske något sådant!

Hanna Nordlander

Precis som Sara, så har jag också undervisat i Skrivande på gymnasiet och jag har gått ett par olika skrivkurser på folkhögskolornas sommarkurser, vilket jag verkligen rekommenderar, eftersom man får träffa likasinnade och skrivandet tas på allvar (not to mention the food and the fun). En lekfull övning jag har startat med är att jag har en påse med ord och eleven får dra två stycken och försöka hitta på en handling utifrån dem. Det kan t.ex. vara “snigel” och “motorbåt” eller “kampanil” och “vänstersko”. Händer det något när du läser orden? Många små och konkreta övningar i början, så har de lite att leta bland när de ska skriva en hel text senare.

Daniel Sjöberg

Nu har jag aldrig gått en skrivarkurs så jag har en referensram att hålla mig inom och jag är väl så långt ifrån en auktoritet inom området som man kan komma, men jag minns en övning jag fick göra på Kaggeholms Folkhögskola när jag gick en sommarkurs i journalistik där för ett halvt liv sedan. Jag fick en förstamening och därifrån skulle jag sedan skriva en berättelse. Jag minns inte, men jag antar att det fanns någon slags begränsning på antal ord eller liknande. Hur som helst, det var roligt och utmanande och ett bra sätt för en lärare att få en känsla för vilken nivå deltagarna befinner sig på och även åt vilken genre de känner sig bekväma med. Dessutom är det en fantastisk fantasiväckare. Så ja, en förstamening. Nu gäller det bara att hitta en och då måste det vara en som inte är allmängods. Man kan inte börja med Kalla mig Ishmael precis. Jag får återkomma den dag jag leder en skrivarkurs.

Det här inlägget postades i lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s