Bokmässan, I miss you!

Det kommer att bli en himlans streamingfest till helgen, eller hur? Som alla år har jag kryssat för i papperskatalogen allt jag vill se och höra på. Fördelen med den här digitala bokmässan kan vara att jag faktiskt har möjlighet att vara på två platser samtidigt; medan den ena datorn visar Johan Hilton, kan den andra streama Stina Jackson. Och jag slipper leta mig fördärvad efter typ J4 för att istället ge upp och sjunka ned på en hård plaststol med en kaffe i pappersmugg. Nu kan jag dricka kaffe hela tiden! Gott, prisvärt kaffe. Inga sladdriga ostfrallor eller min variant: en medhavd ölkorv på bakersta raden i G3. Jag slipper också den migränframkallande ljudmiljön i mässhallen samt värken i axlarna efter de tunga bokpåsarna. Köandet. Kulturtanter med en liten dramaten där de drar sina bokinköp efter sig, men som inte har koll på vems tår de kör över med väskan. God, I miss bokmässan! 

En riktig mässa är ändå en bättre mässa. En live-mässa är möten, ansikten jag känner igen, gamla kolleger, författarvänner, författarhjältar som signerar sina böcker medan jag står där och inte vågar fråga något, inte vågar ta fram kameran. Den enda författarselfien jag har är med Theodor Kallifatides, men det var nästan som att det var han som initierade det hela, när jag berättade att jag läste hans dikter med eleverna. Och Stefan Sundström förstås, men då var jag nog lite full. 

Men utöver kändisarna är det ju trots allt innehållet som är behållningen, och det kan ingen corona i världen ta ifrån oss. Spännande vinklingar på litteraturen, intressanta konstellationer av författare, en riktigt bra moderator med riktigt bra frågor. Det blir minst lika bra från soffhörnet, där jag dukar upp till bokfest.

Men ändå: Kommer det ens att kännas som en bokmässa utan att ha sett Jan Guillous väst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s