Lördagsenkät: Stora försäljningssiffror eller hyllad av kritiker? Tvingad att välja.

Vi går direkt på frågan: Om du fick (och tvingades) välja. Skulle du helst skriva en bok som missförstås och säljer dåligt i nutid, men som om 100 år anses vara ett av världslitteraturens stora verk, eller en bok som säljer i miljoner världen över, men som sågas av kritiker som banal smörja?

Kristin Fägerskjöld

Jag väljer utan tvekan att sälja böcker under min livstid! Jag är långt ifrån någon djup författare (å andra sidan försöker jag att inte bli alltför banal heller, men det får någon annan bedöma om jag lyckas med eller ej), så helt klart tar jag uppskattning av de stora massorna framför ”finkritikerna”… Det roligaste som finns är ju att höra att någon har tyckt om det jag har skrivit, jag blir alltid jätteglad när någon bemödar sig om att lägga in en recension eller omnämnande om boken. När jag skriver hoppas jag alltid att det ska ge läsaren en stunds verklighetsflykt, underhållning, avkoppling och ”trevligt spenderad tid”. Tanken att göra någon kritiker glad har faktiskt aldrig slagit mig, jag är långt ifrån så originell i mitt författarskap..

Sara Molin

Hellre en bok som många köper och uppskattar nu, även om kritikerna skulle såga den. Jag tänker att en väldig massa läsare också säger någonting om en boks (läs)värde. Kritikerna kan säga vad de vill om en bästsäljare, men uppenbarligen finns det något i en sådan bok som tilltalar många andra, och deras åsikt är väl också värd något? 

Malin Edholm

Jag hade valt det andra alternativet, att sälja mycket nu trots att kritiker kallar det ”banal smörja”.

Jag tänker att om jag själv skulle tycka det jag skrivit var bra och böckerna skulle uppskattas av min samtid (vilket en ändå kan anta med så många sålda exemplar) så hade jag kunnat ta sågningen av kritikerna. Det hade för mig varit mer värt att många skulle gilla det jag skrivit och att förmodligen då kunna leva på det istället för att vara missförstådd och sedan upptäckas när jag är död och inte vet att mina texter läses. Visst är tanken på att bli hyllad som en av de stora författarna cool men jag ser inte vitsen eftersom jag inte kommer veta om det.

Sen tycker jag inte att kritiker alltid har rätt och om en bok är så pass populär så finns det förmodligen ändå något där som människor gillar och vill läsa, det behöver inte alltid vara så djupt. För den sakens skull hade jag inte kunnat skriva en bok enbart för att den ska bli en bästsäljare utan att tro på den själv, boken måste ha själ.

Hanna Nordlander

Jag skulle nog hellre skriva en bok som säljer dåligt nu, men som uppskattas senare. Det finns inte jättemånga poeter som säljer som smör och jag orkar liksom inte vara Yahya Hassan. Det orkade inte ens Yahya Hassan, verkar det som, även om hans debutdiktsamling sålde i 122 000 ex. Dra bort tre nollor, och du hamnar troligen ungefär på min försäljningssiffra. Men den får gärna ta lite tid på sig. Jag känner mig dock inte missförstådd; det är bara lite svårt att nå ut bland allt det andra fantastiska som finns att läsa där ute.

Daniel Sjöberg

För ett antal år sedan läste jag en elakt, men rolig och smart sågning av Dan Brown och dennes författarskap i The Guardian (tror jag det var). Jag funderade då på om det kändes även för en miljardär eller om han skrattade hela vägen till banken? Nu när jag ska svara på min egen fråga tänker jag på den där sågningen. Jo, nog skulle den kännas, det får jag medge, och visst vore det himla fint om ens barnbarn eller barnbarnsbarn, om det nu blir några sådana, kunde säga att det där är min farfars fars bok, den som nu hyllas så stort.

Men jag tror att vi lever en gång och vi dör sedan för alltid. Varför då inte passa på och leva nu? Jag ska vara helt ärlig och säga att pengar garanterat skulle göra mitt liv bättre och enklare. Det vågar jag påstå. Jag kan säkra framtiden för mitt barn och hjälpa sådana som behöver det. Och en bok som älskas av läsarna måste ju isolera hjärtat och hjärnan även mot de mest sofistikerade recensionssågningarna. Så jag väljer Dan Brown-vägen och lägger Herman Melville åt sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s