kärlek och dejtande som konsumenter

I fredags var jag och såg uppsättningen Tänker på sig själv av Liv Strömquist, som är en tolkning av Strömquist seriealbum Den rödaste rosen slår ut och tar på ett komiskt och pessimistiskt sätt upp både dåtiden och nutidens syn och jakt på kärlek. De jämför dagens singlar med konsumenter som kommer med sin checklista på kriterier som alla måste bli uppfyllda – annars ”ghostar” man personen. Om personen har ett fel så vill man lämna tillbaka den, precis som om en stol som man köpt har ett fel, och få en vara som inte är defekt.

Uppsättningen var rolig och träffsäker och jag längtar efter att läsa klart seriealbumet som jag enbart påbörjat.

Temat är inte något nytt och alla som varit singel de senaste, jag vet inte hur många år men säg tio år (ingen aning när det blev så här stelt och konsumtionsinriktat), känner nog igen det här från egna erfarenheter. Det Strömquist lyckas med är att belysa problematiken på ett humoristiskt sätt.

Jag har själv gång på gång skrivit in den här betraktelsen från dagens singelliv och dejtande in i nya noveller, där två personer träffas på en dejt som liknar en jobbintervju med varsin redan formad tanke på hur personen måste och ska vara, hur de sedan upptäcker att deras förväntningar inte besannas och hur den påtagliga besvikelsen breder ut sig som en blöt filt.

Efter att jag skrivit några sidor kommer jag på att det blir något annat, mindre positivt och mindre erotiskt. En annan sorts text. Även den kan vara viktig och kanske värd att skriva men det är helt klart något annat än erotik.

Det här inlägget postades i Malin Edholm. Bokmärk permalänken.

En kommentar till kärlek och dejtande som konsumenter

  1. hannanordlander skriver:

    Jag lyssnade just på senaste avsnittet av Kropp och själ om precis det här. Lyssna gärna, för fler röster om det hela! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s