Lördagsenkät: I vilken stad skulle du göra research om du fick välja fritt?

Att göra research kan vara roligt. Särskilt om man får göra det på plats. Det är dock tidsödande och kan dessutom kosta rätt mycket. Men låt oss säga att du fick en vecka i valfri stad i världen där du kan placera en karaktär, gå omkring, ta in dofter, smaker, känna gatstenarna under sulorna, vilken stad väljer du i sådana fall?

Kristin Fägerskjöld

Mitt svar har två aspekter, en ”borde” och en ”önskar”. Bordedelen säger åt mig att åka till Strängnäs, kanske inte så exotiskt, men jag har hört att det är en fin liten stad. Där huserar huvudkaraktärerna i mitt manus Svarta vingar och dit måste jag ta mig oavsett för att göra research. Skulle faktiskt åkt dit i somras men det där c-viruset satte stopp för det. Önskedelen väljer dock något mer exotiskt resmål. Längtar tillbaka till Normandie i Frankrike ibland, eller Skottland. Ett är dock klart; storstäder är inte för mig, jag väljer hellre någon liten sömnig håla på vischan som den lantis jag är.

Sara Molin

Åh, det finns så många jag skulle vilja svara här. Florens, Berlin, Brügge, Prag, New York (aldrig varit där!), Edinburgh. Fantastiska städer (när det gäller NY har jag alltså bara andrahandskällor). Men jag väljer nog Siena. Jag var där för längesedan och har fortfarande minnesbilder av hur mysigt och fint det var (och då är jag en person som vanligtvis har väldigt svårt att komma ihåg saker, hehe). Det känns som en perfekt stad att strosa runt och suga åt sig inspiration och vara kreativ i. Dessutom är italienskan ett så fantastiskt språk! 

Malin Edholm

Jag har inte någon specifik stad i åtanke för tillfället men jag dras direkt mot England och Storbritannien. Jag älskar historiska städer med mytologi och folksagor, även om jag inte skrivit/publicerat något historiskt själv. 

En stad jag gärna skulle spendera en vecka i och göra research är Oxford, trots att jag redan bott där under ett halvår så finns det så mycket mer att upptäcka. Alternativt Cambridge, Bath eller York. Det finns så många alternativ …

Hanna Nordlander

Just nu har jag ingen berättelse på gång som utspelar sig i en stad. Däremot tror jag att vart jag än åker, så kan det dyka upp berättelser som jag vill skriva. Så av nostalgiska skäl säger jag Hamburg. Jag bodde där en sväng på 90-talet och har inte besökt staden sedan dess. Jag tror att många minnen och känslor skulle komma att leta sig fram, och dem skulle jag kunna använda. Smaken av whiskey och cola i en bar på Reeperbahn. Båtarna på Aussenalster. Höstkvällar under träden i Othmarschen. Doften i U-Bahn medan jag väntar på morgonens första tåg. Ja, Hamburg får det bli.

Daniel Sjöberg

I dag kan man vandra omkring i stort sett överallt i världen från hemmet. Google Maps har väglett många karaktärer vid det här laget, men ingenting slår möjligheten att gå omkring själv på en plats. Just nu håller jag på med min deckare och även om dess ”huvudstad” är Enköping utspelar den sig även borta i USA och trots alla mina resor till det landet har jag ännu inte varit i huvudstaden Washington DC. Så jag tror att jag är praktisk och väljer ett besök i denna maktens verkliga centrum. Kanske på våren. Få se körsbärsblommorna, vandra längsmed Potomac och sitta nedanför Abraham Lincolns fötter och fundera över hur snett allt har gått de senaste fyra åren samtidigt som jag ser hur mina karaktärer speglar sig i The Lincoln Memorial Reflecting Pool.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s