Verkligheten vs fiktion = vad är tillåtet?

Förra veckan var det en diskussion om hur nära verkligheten man måste hålla sig i sina böcker. Mer specifikt var frågan: är känslan eller trovärdigheten viktigast? som Kristin uttryckte det. Jag skulle vilja påstå att det ibland hänger ihop. Låt mig återvända till en värld långt bortom det mesta vi skriver. Den som Stan Lee skapade för massor av år sedan och som skänkte barndomens Daniel så mycket lycka. Det var Spindelmannen, Järnmannen (japp, Iron Man), Hulken, Fantastiska Fyran och så vidare och så vidare. I dag lever dessa skapelser för den stora massan främst som filmerna skapade av Marvel-studion.

Nyligen skaffade jag mig Disney plus (det finns många andra streamingtjä … nej, just det, det här är inte public service, glöm det) och började titta igenom filmkatalogen som är dessa fantasipåfund. Jag kan låta mig uppslukas av det även om jag då och då funderar på hur det är möjligt att Iron Man kan flyga eller hur Spider Mans fingrar kan fortsätta fästa på vilket underlag som helst när han har på sig den senaste dräkten som Tony Stark skapat åt honom. Jag låter det dock inte störa mig. Jag förstår vad det är för något jag ser och jag köper det.

Vi är i Stan Lees värld. Inte i Stieg Larssons. Eller John Le Carres, eller ens Dan Browns. Hos Stan Lee kan vi släppa logiken. Hos de senare finns gränser som inte tillåts passeras om jag ska orka läsa. Nu var det där tre exempel jag drog ur hatten. Jag kunde ha nämnt vem som helst som skriver om den verkliga världen.

Jag ska ta ett väldigt tydligt exempel som stör mig, ur tv-serievärlden. Saga Norén. Och nej, jag pratar inte om det faktum att hon inte talar skånska eller förstår danska utan minsta problem. Jag pratar om att en polis med sådana problem givetvis aldrig skulle tillåtas genomföra förhör. Kvinnan saknar fullständigt social kompetens och hur briljant hon än är som utredare är det overkligt på ett störande sätt att hon får ha kontakt med misstänkta eller anhöriga till mordoffer.

I min romandebut tar jag mig vissa friheter för att historien ska bli bättre. Det är små saker. Jag placerar en bygellift där det i dag inte längre finns någon kvar. Jag låter en sommarplåga vara ett år gammal. Små saker. Det kan möjligen störa en och annan kalenderbitare, men jag tror inte att det påverkar läsupplevelsen. Däremot, när jag skulle se till att en person ”sätts ur spel” kollade jag upp om det vi ser i filmer när så kallade elchocksvapen används och folk bara svimmar verkligen stämmer (det gör de inte) och då ville jag inte heller påstå det i en bok som ändå rör sig i verkligheten.

Man behöver inte gå till överdrift. Jag har tidigare skrivit om och funderat över hur pandemin kommer påverka framtidens böcker. Kommer vi känna oss tvingade att förhålla oss till och räkna med pandemin när vi skriver om saker som utspelar sig under 2020? Kan våra karaktärer sätta sig på ett flygplan hur som helst, eller gå på fotboll, fest, melodifestivalen och så vidare?

Min deckare utspelar sig 2022. När jag började skriva den hade jag ingen aning om pandemin. Det hade ingen annan heller. När jag nu ska färdigställa den undrar jag om tanken på det vi varit med om kommer påverka mig i en eller annan riktning. Det återstår att se. Så vad tusan vill jag säga med det här då? Tja, det vete tusan. Klockan närmar sig midnatt och jag måste sova. Men jag tror att det handlar om just det jag nämnde ovan. Känslan är viktigast, men ibland hänger det samman med trovärdigheten. För om den senare tar för mycket stryk hänger snart känslan på repen också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s