Fritt fram att hitta på vad man vill – Fritt fram att protestera

I förra veckan skrev jag om hur trogen sanningen man måste vara när man skriver. Om det är okej att hitta på vad som helst. Det känns som om det här ämnet är outtömligt, men låt mig börja i en annan ände och sedan se om jag kan knyta ihop säcken något sånär på slutet. De senaste åren har det utvecklats en slags tes om att man inte det inte längre råder yttrandefrihet i det här landet. Att man inte längre får säga och tycka vad man vill. Det är givetvis nonsens. Så länge man inte bryter mot lagar som till exempel hets mot folkgrupp får man givetvis uttrycka vilka åsikter som helst. Det man däremot inte kan förvänta sig är att stå oemotsagd. Säger du något som andra finner stötande lär du få höra det.

Vad har detta med påhittade historier att göra?

Jag har vid några tillfällen lekt med tanken på att det skulle vara kul att skriva en berättelse om ”Stålmannen”, som han hette när jag var liten. Nu heter han väl Superman här också, men okej, det har inte med saken att göra. Min idé handlar om att placera honom i någon slags verklighet. Alltså en där en sådan figur skulle få riktiga konsekvenser. Det har försökts lite grann i Hollywood. Man of Steele och Batman v Superman gjorde det till viss gräns och Hancock var ett annat försök, men i slutändan går det alltid för långt. I Supermans värld kommer det fler och fler superhjältar och superskurkar till dess att han bara blir en i mängden, om än högst stående i pyramiden.

Hancock struntade nästan direkt i premissen och lät skurkar skjuta på honom trots att de givetvis måste ha vetat att det inte skulle ha någon effekt och då har jag inte ens nämnt scenen där han slänger upp en mobbare sisådär ett par hundra meter upp i luften och fångar honom utan att mobbaren fullständigt går i bitar i hans armar.

Min tanke var alltså att göra verklighet av fantasin. På allvar. Placera en flygande, superstark, osårbar människa i den värld vi lever i och sedan leka med det. Längre än till idéstadiet har jag dock aldrig kommit och nu kanske någon annan snor tanken och varsågod i sådana fall. Ja, det kanske redan har gjorts utan att jag vet om det. Nåväl.

Vad jag vill säga med detta är att det är, som någon kommenterade, fritt fram att hitta på som man vill i böcker. Det är trots allt sagor vi skriver oavsett hur verkliga de är, men min poäng är och var att du sätter ändå ett slags regler för den värld du skapar. Består den av monster och bestar är det inte så märkligt om det plötsligt dyker upp en drake, men om Kurt Wallander avväpnar en mördare genom en flygande round kick som leder till att bokskurken flyger tre meter kommer jag protestera.

I min debutroman lät jag en ankarlift ersätta en stolslift och jag öppnade en restaurang som stängt. Jag skavde av något år på en sommarplåga och så vidare. Små saker, men något rymdskepp kommer inte dyka upp som en deus ex machina för att rädda en historia.

I går såg jag slutet på säsong två av Älska mig. Jag ska inte spoila, men det fanns en sak som jag protesterade väldigt mot. Jag tyckte mycket om serien, men just den biten … nej, det höll inte ihop. Det var inget rymdskepp, men det hastades ihop utan förklaring. Jag nöjer mig så.

Ja, det är fritt fram att skriva vad man vill, men man kan inte räkna med att inte störa läsaren om man tillåter sig själv att ta ut svängarna alldeles för mycket. Så nu är jag färdig med den här debatten. Nästa vecka, hur många ord får en titel egentligen innehålla?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s