Place och space. I Bibbis kök.

Jag kan känna den lena smaken av limpmacka med leverpastej. Höra den gamla signaturen till Ekonyheterna. Känna lugnet av att titta upp mot skogsslänten utanför, där som det växer liljekonvalj i maj och längre upp finns det en koja under en gran. 

Här känns det soligt och hemma. Jag vet hur golvet känns under fingrarna, och hur brödet låter när Bibbi skär upp det och det är ett varmt ljus vid spisen, där hon steker pannkakorna. 

Bibbi var min dagmamma. Hon väntade med mig vid nyponbusken på skoltaxin som skulle ta mig och lekiskamraterna till andra sidan samhället, andra sidan Viskan. Hon ställde fram pannkakor, även om jag gått fel, skulle egentligen gått hem efter skolan, men råkade hamna hos Bibbi ändå. Då ställde hon fram pannkakor i det där köket. Sedan ringde hon mamma. I den ordningen. 

När jag läser berättelser som utspelar sig i ett kök, så är det ofta det här köket jag ser framför mig. Det är många romanfigurer som suttit vid Bibbis köksfönster, diskat sin disk vid Bibbis diskbänk. Grälat, slagits och älskat i Bibbis kök. 

Vid en föreläsning vid Högskolan i Borås, tog Anna Hellén upp sin specialitet spatialitet, som i litteraturen kan uttryckas i termer av place och space. Place är hemvist, trygghet, ens rötter och historia, medan space står för rörelse, det öppna och fria och kanske även det osäkra. Man kan också tillägna sig space och göra den till place genom att utforska och lära känna den. Ibland är place en inre plats, ens trådar bakåt, en inre trygghet. 

Place är Fylke: lugnt och gemytligt, grönt och frodigt, inga bekymmer. Men sagan kan inte utspela sig där, utan den behöver space för att det ska hända något. De godmodiga hoberna behöver kastas ut ur sin trygga hemvist och utföra ett uppdrag på okänd och farlig ort – space. 

Jag har inte tänkt på litteraturen i dessa termer tidigare, men nu ser jag det lite överallt, som ett analysverktyg, även om det inte alltid är lika tydligt som i fantasygenren, och kanske som något att bygga upp egna alster kring. Och i livet. En plats att vara trygg på är ett grundläggande behov, om det så bara är en inre plats, eller ett sammanhang med människor som skapar en hemvist. Men jag tror också att alla i någon mån behöver space, pröva något okänt, ge sig ut i världen. Ett äventyr. Kanske extra påtagligt nu, när många äventyr fryser inne, sätts på paus, med resor och möten som inte blir av. 

Trygghet är viktigt för mig, och jag tror att just det rumsliga har givits den innebörden i mitt liv. En trygg vrå, ett välkänt knarrande i favoritfåtöljen. De invanda rörelserna i ens eget kök. Bibbis kök är definitivt ett place i mitt liv. Men det var också där skoltaxin hämtade mig för att ta mig ut i världen, även om den till en början bara låg på andra sidan Viskan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s