Skriva under press (NaNoWriMo light?)

November är NaNoWriMo-månad – det vill säga National Novel Writing Month. Under hela månaden sitter massor av människor i olika länder med samma mål: att få ihop 50000 ord på 30 dagar. Själv har jag aldrig deltagit, och jag tror helt ärligt att min typ av skrivprocess inte är så lämpad för det tempo som krävs för att lyckas. I perioder går skrivandet väldigt långsamt, och då kanske jag istället ägnar mig åt att researcha, fundera och låta tankarna mogna. Så måste det nog få vara ibland, tänker jag – särskilt efter en intensiv period med många deadlines.

Men saken är också den, att hur mycket jag än intalar mig det där – att det måste få ta tid, att jag inte kan tvinga fram det – finns det också en lat sida i mig som gärna slappar till om jag får chansen. Jag behöver deadlines och delmål att förhålla mig till, annars drar jag ut på det mycket längre än jag egentligen behöver. Jag kan ta bloggen som exempel. Ganska många veckor har jag satt mig ner måndag kväll för att skriva ihop något – oinspirerad, trött och utan idéer. Men de gångerna har det inte varit ett alternativ att skjuta på det och vänta på att jag ska känna mig piggare och mer kreativ, för då hade tisdagarna varit tomma på inlägg. Bara att gilla läget och få ur sig något, alltså. Och i de allra flesta fall har saker och ting faktiskt fallit på plats när jag väl har kommit igång. Någonstans ifrån kommer en idé, inte sällan en som legat i bakhuvudet men som jag avfärdat som alltför krånglig/tidskrävande, och så försvinner jag in i skrivandet tills jag har mitt inlägg. Det här är mitt fyrtiofjärde inlägg, tror jag, och utan deadlines hade det ärligt talat inte blivit så många.

Alltså – jag behöver lite press. Kanske inte så mycket press som 50000 på 30 dagar, men jag funderar på att göra mig ett eget litet NaNoWriMo och försöka få ihop åtminstone 25000 ord under november månad. Förra året tajmade NaNoWriMo dåligt för mig eftersom jag höll på med redigering då, men nu behöver jag verkligen få fart på mitt nya manus. Ju mer jag tänker på det, desto mer sugen blir jag. Om du också blir nyfiken på att testa, sök upp NaNoWriMos sida så kan du få en massa skrivkompanjoner på kuppen! Eller så hakar du på min lightversion, så kan vi peppa varandra mot 25000 ord.

Det här inlägget postades i Nanowrimo, Sara Molin, Skrivprocessen. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skriva under press (NaNoWriMo light?)

 1. Blir mitt nionde NaNo-år! Har bara ”vunnit” ett par gånger, men tycker det är så kul ändå 🙂 Låter bra att anpassa målet så det funkar för en själv, det ska ju vara en kul grej 🙂

  • Sara Molin skriver:

   Imponerande! Kul att du också ska delta (även om jag inte ska delta ”på riktigt”). Det är ju kul att kunna tänka på att det är många andra som också sitter med sina texter. Lycka till med skrivandet!

 2. Caroline skriver:

  Jaa! Jag hänger gärna på din lightversion. Har varit så sugen på NaNoWriMo men inser mina begränsningar när det gäller 50.000 ord. Hälften skulle förmodligen göra så att mitt råmanus blir färdigt. Jo, jag vet att tanken kanske är att man ska börja på något helt nytt, men nu är jag ju där jag är. Känner så väl igen mig i att egentligen skriva långsamt men tror att det vore nyttigt med lite press för att få flow.

  • Sara Molin skriver:

   Vad roligt! Då ska jag tänka på dig när jag skriver, och så har jag någon att svara inför i slutet av månaden. 🙂 Det låter väl klokt att satsa på slutspurten av ditt manus – huvudsaken är ju att man hittar det som funkar för en själv. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s