Lördagsenkät: Vad har du för ”pet peeves”?

Alla har nog sina egna saker som man efter ett tag ser överallt och stör sig på, överanvända uttryck, felsägningar eller normer som skaver. Den här veckan svarar vi på debutantbloggen vad våra pet peeves är, i litteraturen vi läser men kanske även i vårt eget skrivande.

Kristin Fägerskjöld

Jag läste nyligen en bok, ska inte avslöja titel eller författare, som var full med meningar som slutade i tre punkter, typ såhär: ”Men… det går inte… Vad ska jag göra då…? Jag skulle aldrig kunna…” (osv). Det störde jag mig otroligt mycket på. Att använda det någon gång är väl okej, men att varje gång när huvudpersonen tänkte (vilket var vad hen gjorde i det här fallet) peta in de där tre punkterna var något jag irriterade mig på otroligt mycket och det störde min läsupplevelse något enormt.


Själv har jag många fällor jag går i gång på gång och det kan störa mig att jag inte lyckas hålla mig ifrån dem. Det finns mycket att jobba med, om jag säger så. Förhoppningsvis lyckas de i alla fall redigeras bort under processen och om inte förr så hoppas jag att korrekturläsaren har ögonen på skaft och ser mina klantigheter.

Sara Molin

Jag är lite trött på att läsa om leenden som inte når ögonen, för att nämna ett väldigt specifikt uttryck. Något annat jag brukar ha svårt för är otrevliga manliga karaktärer som sedan visar sig ha ett hjärta av guld under alla laget av vresighet.

Malin Edholm

Förutom mitt självklara svar, vilket är sexism, rasism, transfobi, fettfobi och ett överdrivet dietfokus – för att nämna några saker, så stör jag mig på när författare använder slang eller stavar ord som de låter exempelvis ”mej”. Jag förstår absolut det stilistiska valet och accepterar det, men det är inte något som jag själv föredrar. En annan sak jag stör mig på är anglicismer, vilket är ironiskt för jag gör det själv hela tiden och håller tummarna att jag hittar alla under redigeringen.

Hanna Nordlander


Som den språkpolis jag är, så hakar jag upp mig på missar i grammatiken. Man kan ju använda felaktig grammatik medvetet, som ett kreativt stildrag, men det är de oavsiktliga misstagen som stör min läsning. Mina värstingar:

  • -s på presens particip (misstag från fornsvenskans språkanvändare som inte kunde skilja på predikativ och adverbiell genitiv (som då kunde ha -s).
  • sammanblandning av sin/hans (hennes). Kolla subjektet i satsen!
  • längst med -t , t.ex. längst vägen. (-t används adverbiellt, men här har det funktionen av preposition.)
  • hopskrivningar, som påvägtillslut och farsdag.

Det här undgår för det mesta inte en skicklig korrekturläsare, så det är lyckligtvis ganska ovanligt i skönlitteraturen, men det här med sin/hennes har jag upptäckt vid flertalet tillfällen i boken jag lyssnar på just nu, skriven av en aktad författare. 

Daniel Sjöberg

Jag har definitivt saker som jag själv gör som jag stör mig på. Med senaste manuset upptäckte en korrekturläsare min förkärlek för två ord. Smeka och gigantisk. Det där låter kanske lite … snuskigt när man sätter ihop dem så här, men det handlar dels om att folk smeker sig själv på magen, smeker någons hand, de till och med smeker datorskärmen. Och gigantisk? Tja, såväl människor som hus och bilar är gigantiska. Det finns mycket mer där jag behöver bredda mig eller tänka efter. 

Vad gäller andra så har jag blivit allergisk mot överanvändningen av ordet ”hade.” Så pass faktiskt att jag hoppar över ordet i mitt huvud när det används i onödan, vilket det ofta gör. Anledningen till detta är för att en lektör jag använde för ett antal år sedan konstaterade att jag kunde stryka väldigt många av mina ”hade” i det manus jag just då jobbade med. Nu jagar jag ”hade” med blåslampa när jag skriver och när jag läser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s