Lördagsenkät: Varför ska du söka till Debutantbloggen?

Idag svarar vi på varför du borde söka och bli en av 2021 års debutantbloggare!

Kristin Fägerskjöld

Varför du ska söka? För att det är en chans att blogga om, för och med likasinnade. För att det blir en dokumentation av vad du sysslar med ditt första år som publicerad författare. För att det är ett sätt att nå ut med dina tankar, funderingar och idéer. Men mest för att det är vansinnigt kul förstås!

Sara Molin

Att blogga under hela debutantåret är ju ett sätt att dokumentera den där fantastiska, omvälvande och ibland läskiga perioden. Själv har jag uppskattat jättemycket att stanna upp varje vecka och formulera något om boksläppet, skrivprocessen eller något som hör till. Det allra bästa har nog ändå varit gemenskapen och samhörigheten med de andra i blogg-gänget. Nu fick vi ju inte möjlighet att träffas på Bokmässan, som Debutantbloggarna annars brukar göra, men vi har istället hängt i vår Messenger-tråd. 

Malin Edholm

Att skriva på debutantbloggen är ett bra sätt att nå ut till nya läsare, att få dela med sig av sina tankar om skrivandet, debuterandet, branschen, litteratur i allmänhet och så vidare. För mig känns det viktigt att ha fått skriva särskilt de inlägg som handlar om feminism, normmedvetenhet, queer litteratur, representation och fettförakt, för att nämna några ämnen. Det är även de inläggen jag fått mest respons på.

Jag ska vara ärligt och säga att skriva 52 inlägg kan stundtals kännas som en pärs, alla inlägg blir inte suveräna, men man utvecklas och det är roligt att se hur många som läser bloggen varje vecka.

Ett stort plus är att lära känna fyra andra författarkollegor, vilket är otroligt roligt!

Hanna Nordlander

För min del har debutantbloggandet varit ett sätt att nå ut. De stora och starka förlagen har sina kanaler och sin självskrivna plats på kultursidorna, medan andra förlag kämpar på andra sätt. Framför allt kämpar de enskilda författarna på andra sätt, och att blogga eller synas på andra sociala media kan vara en viktig del av att ens bok får ta plats därute. Debutantbloggen har därför blivit en viktig plattform, med en läsarskara som jag annars kanske inte hade nått. Det är jag så klart tacksam för. 

Men det är inte bara boken och jag som får synas här, utan även mina tankar om de ämnen som boken tar upp och som jag tycker är viktiga. Jag har försökt att vara öppen om svåra saker, och både bok och blogg kanske kan bidra lite till att lyfta på mattan, dit vi sopat det som inte fick synas utanpå. Och inte minst är det ett bra sätt att reda ut sina tankar i skrift. Det reflekterande skrivandet klargör och det jag tänkt blir tydligt i konturerna.

Det måste medges, att ibland har det känts som ett ok, särskilt när jag kommer på sent på onsdag kväll att ett inlägg måste skrivas, gärna ett inte helt genomuselt inlägg, och alla briljanta idéer är färdigskrivna för många veckor sedan. Fast när jag väl får ihop något, då känns det som om jag visst har någon talang för det här, och när vännerna säger något uppskattande om vad jag skrivit, då var det visst inte helt genomuselt ändå. 

Om jag får vara lite egoistisk, så vill jag att du ska söka till bloggen så att jag själv kan fortsätta att få min dagliga inspiration kring skrivandet – drömmarna, ångesten och vedermödorna.

Daniel Sjöberg

Jag visste ju inte exakt vad som väntade när jag sökte och jag ska inte sticka under stolen med att det är ett ansvar och kräver lite jobb, men det ger betydligt mer. Man får chans att dela sina tankar, ställa frågor och svara på andra. Man blir en del av en tradition som betyder mycket för många. Flera gånger per vecka kommer det mejl från personer som berättar hur längde de läst Debutantbloggen. Sedan är det ju inte fel att visa upp sig. Som debutant kan varje person man når vara av största vikt när man försöker nå igenom bruset. Har man tur, som jag har haft, får man dessutom dela ansvaret med fyra suveräna personer som kan lära en en massa olika saker. 

Det finns helt enkelt inget att tveka på. Kom igen och sök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s