Grit & göt

Även om den här bloggen startades av en trio män, ser det ut att luta åt att det mest är kvinnliga författare som bloggar. Inte bara bloggar, utan nätverkar överlag, går skrivkurser, instagrammar sina skrivdagar. Skaffar sig sittfläsk – har göt.

Lena Kvist som gästbloggade här för ett tag sedan såg trenden med det kvinnliga övertaget inom debutantlitteraturen, att fler kvinnor än män debuterar, att det som är bra skrivs till övervägande del av kvinnor. Vi i debutantbloggsgänget ser samma sak. Fler kvinnor än män vill blogga hos oss, både som gästbloggare och som ordinarie bloggare. Och då undrar en: Har inte män också göt?

Mitt följande resonemang baseras på en kanhända generaliserande bild; jag har faktiskt inte inhämtat ett erforderligt underlag för att kunna dra några säkra slutsatser, men så är ju det här en blogg också, inte en vetenskaplig publikation. Men ändå, för att inte förarga alltför många: #inteallamän etc. etc.

Män bloggar inte. Män skriver däremot dagbok och ger ut i feta volymer, eller verk, som det nog heter när en man skrivit. Kvinnor bagatelliserar sina små anteckningar, tycker kanske inte ens att hon kan tycka något stort om Sartre eller Gud eller så. Skriver små saker om hair extensions i sin blogg. Blir vid sin läst. Och det kvinnliga, det förminskas, medan det manliga blir upphöjt, som det ska vara, för att det alltid så har varit.

Mänskligheten lider tyvärr fortfarande av en syn på konstnären som ett geni, inspirerat av en gud eller kanske av droger, lite beroende på vilka tidevarv vi lever i. Den här gudomliga inspirationen “drabbar” konstnären, som inte kan redogöra för skapandeprocessen (med drogerna blir det ju förklarligt) och i synnerhet bloggar han inte om det. För traditionellt är det en han. Om vi tar Martin Berg i Lydia Sandgrens Samlade verk, inte skulle han, gud förbjude, starta en skrivblogg! Nu växer han i och för sig upp under en tid då en dator krävde ett eget rum, men Martin Bergs forum är snarare någon rökig sylta med rödvinsfläckad duk och där man avslutar sitt filosofiska anförande med ett n’est-ce pas? följt av en rökring. Det är hans inspiration. Och damerna, så klart. Och med värdighet bär han sin tysta skrivångest istället för att vulgärt vräka ur sig den i någon blogg. Det är skrivromantik. Det är fint. 

Inspiration är något fint. Att ha en affärsplan för sin bok är fult. Att skriva oredigerat och plötsligen stå där med ett mästerverk à la Kerouac är fint. Och för inte så länge sedan var det fult att gå skrivkurser och ”lära sig” skrivandets hantverk. Men On the Road lär ha både planerats och redigerats, bara så att ni vet. Kerouac hade kanske inte riktigt lika mycket grit som Camilla Läckberg, men han satte kanske inte boken helt på första försöket ändå. 

Grit är grejen. Ihärdighet, viljan att kämpa sig igenom, tron att det går. Tjejer är nog lite bättre på det. Motsatsen är att ge upp om det inte går på första försöket, som att geni, det antingen är man, eller så är man inte. Inget att göra något åt. Det är, säger de som vet, ett manligt drag. 

Och medan de manliga genierna sitter på rödvinshaken och väntar på inspiration och blåser några rökringar, sitter tjejerna, som har skaffat sig ett eget rum nu, och skriver första, andra och tredje utkastet. Nätverkar med andra (tjej-)författare. Anmäler sig till skrivkurs och startar sin egen skrivblogg. Sitter på sin göt och kämpar sig igenom. Duktigheten betalar sig till sist. 

Men kom igen, killar, kämpa! Killar kan! Det finns faktiskt goda manliga förebilder här också, duktiga killar som sitter på ändan och skriver och skriver om. Bloggar och instagrammar och kämpar precis lika hårt som tjejerna för att bli ännu bättre och nå ännu fler. 

Låt det vara något fint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s