Något jag gärna skulle testa – tror jag

Att skriva är att vara ensam. Nu mer än någonsin. Jag vet inte om jag nämnt det här, jag har nämnt det ett hundratal gånger i andra texter, men jag har jobbat hemifrån sedan i mars. Jag har turen att tycka att det är helt okej. Rent yrkesmässigt har det gjort mig mer effektiv faktiskt. Att sitta helt ostörd ger ett bättre flyt och då har jag inte ens nämnt det faktum att min resväg har kortats med sisådär två timmar. Med allt detta sagt så går det inte att komma ifrån att det kan vara lite ensamt ibland. Jag har en kollega (min fru jobbar också hemifrån), men vi är bara kollegor i plats. Ställe. Punkt. Hon är byråkrat, jag är journalist. Vi kan inte dela själva arbetsdagen. Vi sitter i olika rum här hemma och jobbar. Vi ses till lunch och när en av oss går och hämtar barnet.

Jag är som sagt van. Som journalist har jag inte sällan jobbat hemifrån, som frilansare, men även under alla år som anställd. Det kan dock bli för mycket av det goda. Nu åker jag inte ens till jobbet en dag i veckan som tanken var när sommaren tog slut och hösten tog vid.

Som författare är det här dock det naturliga tillståndet. Vi skriver själva. Har vi tur har vi någon som läser det vi skriver. Har vi riktig tur är det flera som läser, men vi skriver själva. Vi tänker själva. Sedan skickar vi in det till förlagen och så hoppas vi att vi har tänkt rätt.

En längre tid har jag gått och funderat på om jag inte skulle vilja testa ett helt nytt sätt att göra det här på? Nytt för mig alltså. Att skriva med någon annan. Alltså i ett författarteam. Det finns en mängd sådana, många oerhört framgångsrika, och jag är nyfiken på hur det fungerar? Till att börja med hur man hittar varandra? Därefter hur man tar nästa kliv? Vem gör vad? Tänk om man börjar och upptäcker att man har helt olika stilar. Går det att få ihop det ändå? Är det rent utav bra? Men någon måste ju vika sig, lägga lite av sitt ego åt sidan och gå med på förslaget som den andre har, annars kommer man inte vidare. Eller?

Trots allt detta och trots all tveksamhet har jag tänkt att det skulle vara intressant att pröva på. Att det skulle vara en erfarenhet som utvecklar ens författarskap. Gör en bättre. Och att det skulle kunna vara kul. Har du testat på ett sådant partnerskap, eller om du rentav ingår i ett redan, får du gärna berätta i kommentatorsfältet hur du ser på det. Fördelar, nackdelar, utmaningar och kanske hur ni fann varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s