Lördagsenkäten – Klyschigt värre

De är svåra att undvika och de kommer sig ur någon slags sanning. Det är därför de kallas klyschor. Men frågan är då, finns det någon klyscha du tycker särskilt illa om?

Kristin Fägerskjöld

En sak jag stör mig otroligt mycket på är när (främst manliga amerikanska) författare beskriver huvudpersonen på bokens första sidan med längd och vikt. Det blir lika tokigt oavsett vilket kön personen har. Om nu kroppstypen är signifikant, varför använder de inte andra sätt att uttrycka det på? Om beskrivningen dessutom kompletteras med ”platinablond”, ”solbränd” och/eller ”intensiv ögonfärg” så brukar jag tacka för mig och välja en annan bok istället.

Inom genrelitteraturen finns det ju en rad motiv som har använts väldigt, väldigt mycket och därmed gränsar till att upplevas som klyschiga. Deckare tycks ofta handla om försvunna eller mördade unga tjejer, och feelgoodromaner börjar ofta med att hjältinnan blir dumpad och/eller får veta att hon helt otippat har ärvt ett hus/gård/slott/annat. I vissa fall kan jag bli trött på det, MEN – det är utförandet som är avgörande. Just nu läser jag Mhairi McFarlanes senaste, ”Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts”, som handlar om ett fejkat förhållande – även det en rätt sliten klyscha. Men McFarlane får det att funka! Med trovärdiga och engagerande karaktärer, träffsäker humor och bra språk kommer hon liksom undan med det. Och jag har säkerligen använt en del klyschor i mitt eget skrivande – jag hoppas bara att jag har gjort det bra, haha.

Malin Edholm

Klyschorna som får mig att rysa av obehag är många … för det mesta handlar det om olika normer som upprepas gång på gång utan någon poäng. Bara för att. Exempelvis när någon skapar en ny värld med nya regler men det patriarkala och rasistiska systemet är precis som det alltid är för annars känns det ”overkligt” eller vad det nu är för anledning som anges. Även att i princip alla queera böcker är sorgliga och handlar om att komma ut och diskriminering. För att inte nämna att lesbianer dör – rättare sagt blir skjutna, det är en tröttsam men väldigt vanlig klyscha jag gärna är utan. 

Hanna Nordlander

O

Nu trampar jag glatt in på Malins domäner och nämner olika beskrivningar av kvinnor:

“Fylliga läppar” är något jag stör mig på. Jag har inte direkt något bättre adjektiv, men borde det inte finnas något mer fantasifullt sätt att beskriva en kvinnas (eller en mans) mun. En frukt man vill äta? Eller man kunde kanske ta fasta på känslan munnen förmedlar, istället för att fokusera på skönhet?

“Man kunde se att hon en gång varit vacker.” Jaha. Relevans? Och blir inte vi kvinnor bara snyggare med åren, precis som män? 

“… medan hon lekte med en hårlock mellan fingrarna.” Ok, så hon är kokett? Flirtig? Tankspridd? Vad vill du säga med den här bilden? Och kan hon inte få visa sin flirtighet alt. tankspriddhet på ett mer originellt sätt? Jag har t.ex. sett många män som omedvetet och tankspritt petar sig i örat och tittar på grejset som fastnar under nageln. En sån grej, kanske?

Daniel Sjöberg

Nej! Det är ju klyschornas klyscha, skrev min redaktör i sina kommentarer när hon läste vad jag skrivit i manuset som blev min debutroman. Vad jag skrivit? Att en karaktär vaknade med ett ryck. Grejen är att jag visste att det här var en av klyschorna som ska undvikas, men jag kunde inte låta bli. För som nämnts ovan, klyschor blir klyschor för att de bär på någon slags sanning. Det är det som gör att vi älskar att använda dessa igen och igen till dess att de blir överanvända. Jag vet inte om jag har någon jag avskyr mer än någon annan, men jag skriver under på det som också nämnts ovan, nämligen hur manliga författare (och även en del kvinnliga) ibland beskriver kvinnor. I en särskilt omtyckt serie, jag gav upp efter ett par böcker, tycktes det som om varenda kvinnliga karaktär var mer eller mindre karikatyr på en porrstjärna i såväl utseende som den typen av sex de gillade.

Jag har garanterat använt mig av, och kommer fortsätta använda mig av klyschor. Jag kan bara hoppas att det inte stör läsarna alltför mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s