Farväl till bloggen

Först av allt, innan jag glömmer: God jul! Hoppas att du får en helt okej jul, trots allt … ja, du vet. Precis som med så mycket annat det här året, kan det här bli julen som vi njuter av de små sakerna. Sakerna hemmavid. Att läsa en bok. Luta sig tillbaka i fåtöljen och lyssna på The Christmas Song med Nat King Cole. Känna, riktigt känna, doften av gran eller pepparkaka. Lägga ett pussel med människorna i din corona-bubbla. Som sagt, hoppas att det blir en helt okej jul.

Och nu?

And now 

The end is near
And so i face the final curtain

Åtminstone the final curtain för mitt år på Debutantbloggen. Ett nytt år randas, nya förmågor tar över, och jag är säker på att de kommer att förvalta bloggen väl. Jag ser fram emot att följa deras författarskap. Vilka de är, ja det avslöjas på söndag.

Våra förhoppningar på nästa år känns nästan orättvist stora. Hur ska 2021 kunna leva upp till allt vi hoppas på: Resor, kramar och partyn? Jag tror inte på att städa undan och glömma, jag tror på att förvalta sina sorger. För sorg är vad det är. Förluster. Oavsett om det är personer vi förlorat eller saker som aldrig inträffat. Sorgen över det vi tappat visar oss hur viktigt det är för oss. Det kan vi lära oss av 2020. 

Men det kommer nya chanser. Min förhoppning, utöver att kunna träffa min syster och min brorsdotter, är att kunna komma ut och bokprata. Träffa läsare. Att biblioteken och kulturevenemangen är öppna. Att den delen av mitt skrivande som är beroende av andra människor kan återupptas. Just nu får skrivandet ta en annan riktning, jag får inse det. 

En annan idé börjar ta form. Det är just det här med att ta form, att sätta sig med något konkret, som är avgörande. Än så länge vet jag inte om det blir prosa eller poesi, men jag vet vad det ska handla om. Det finns något som behöver bli skrivet. 

Jag vill framföra mina tack till Anna, Ina, Jens, Mirijam och Pia, som gav mig chansen att blogga här. Och tack till Kristin, Sara, Malin och Daniel som gjorde det lättare och roligare. Precis som ni, önskar jag att det kommer tillfällen att träffas i framtiden. Tack också till er som har läst, kommenterat, gillat och uppmuntrat. Tack för mig.

Idag är det julafton. Jag hoppas att det blir en helt okej jul. Jag avslutar med en önskelistedikt, som jag fick i utmaning av min vän A: 

Jag önskar mig
julefrid
och all plast 
som finns i haven
som på jorden
Jag önskar mig
ingenting
och att dansa med en främling
nära
nära
se skatorna utanför köksfönstret
Jag önskar mig dagar
som skiljer sig från andra dagar
Att vakna och inte känna
närvaron av
det lilla svarta djuret
som bor på insidan
och ett par fina örhängen.

P.S. Bloggandet fortsätter på https://hannanordlander.home.blog/ och på Instagram heter jag hanna_nordlander. Kanske ses vi där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s