Äntligen – här är de nya debutantbloggarna!

Debutantbloggen 2021

Hej!
Det är vi som har fått förtroendet att driva Debutantbloggen under 2021 och vi har längtat efter att få börja skriva inlägg så att fingrarna glöder.

Vi tackar ödmjukast 2020 års debutantbloggare för deras långa och trogna tjänst. Från och med nu är det våra ansikten – i egenskap av blivande och varande bokdebutanter – ni kommer att mötas av.

På lördagar delar vi med oss av tips eller svarar på frågor och på söndagar lämnar vi plats för inbjudna gästbloggare. Välkommen att vandra med på våra framgångar, motgångar, sidogångar och andra spännande gångar.

Hoppas att ni vill hänga med oss framöver!

Gudrun Furumark

Gudrun Furumark

Debuterar med: En roman som har arbetstiteln Läsåret, på förlag Systerkonspirationen. Berättelsen handlar om en tonårstjej under tidigt 90-tal som läser Anaïs Nin, lyssnar på Nick Cave och är på desperat jakt efter någon som kan ta hennes oskuld.

Bidrar till bloggen med: Vill vara som en extra skrivkompis åt läsarna. Har själv längtat efter folk att prata skrivande med under arbetet med Läsåret.

När jag inte skriver: Lyssnar jag på mina tre barn som pratar om sina respektive intressen; Spiderman, Anakin Skywalker och David Lynch. Arbetar som psykolog på BUP i Stockholm. 

Här hittar du mig: på Instagram gudrunelizafurumark

Gudrun bloggar på måndagar.


Ann Edliden

Ann Edliden

Debuterar med: romanen “Någon annans tidsfördriv” som ges ut på bokförlaget Polaris i juni. Den handlar om Doris, som tror att hon råkat på en riktig drömkille i en dejtingapp – tills hon upptäcker att han inte existerar. Den delen är baserad på verkliga händelser ur mitt liv. Den andra delen av boken följer Doris jobb med realityserien Château Amore, där intrigerna frodas både framför och bakom kameran.

Bakgrund: Jobbar som kultur- och nöjesjournalist på TT Nyhetsbyrån i Stockholm. Har tidigare drivit eget café/vintagebutik i min hemstad Karlstad och jobbat på Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet och Expressen.

Bidrar till bloggen med: glimten i ögat, många bollar i luften och förstås ett glatt humör. Gissar att jag lär skriva en hel del inlägg om min “resa”, samt dela med mig av allmänna funderingar och livsvisdomar som jag samlat på mig under den.

När jag inte skriver: Har jag ett svagt minne av att jag brukade gilla att dansa, sjunga karaoke, podda och göra eller delta i quiz. Sedan kom en pandemi, så just nu tittar jag mest på dejting-tv hemma i soffan med min kille som jag lägligt nog lyckats dra ner i dokusåpeträsket. Har motsatsen till gröna fingrar, tycker inte om varm dryck och har tyvärr absolut ingen motivation till att göra sådana där 30-dagars-yogautmaningar.

Här hittar du mig: på Instagram annedliden

Ann bloggar på tisdagar.


Mattias Kvick

Mattias Kvick

Debuterar med: Pensionat Solvändan, en barnbok som jag även har illustrerat. Den handlar om Algot och hans mamma som befinner sig på Pensionat Solvändan under en sommar. Algot hittar en fin, gul klänning i ett skåp som han tar på sig och kallar sig för Beatrice. Han säger att han är en flickpojke. Det är en bok om könsidentitet, men också om att hitta vänner och kanske främst om att få vara den man är.

Bakgrund: Jag är frilansande tecknare, konstnär och illustratör. Jag bor i Alingsås med min familj sedan 12 år tillbaka, där jag också har min ateljé. Jag har illustrerat några böcker tidigare och jag tecknar regelbundet om aktuella händelser i rutan Kvicktänkt i Alingsås Tidning sedan sommaren 2014.

Bidrar till bloggen med: Svårt att säga så här inledningsvis, men något om debutbokens tillkomst kommer jag så klart att skriva om. Inspirationens märkliga vägar lär beröras och att drivkraften kan komma ur nästan vad som helst. Det kan nog bli några ord om att som jag vara både författare och illustratör i samma kropp. Men den som läser får se.

När jag inte skriver: Jag är musikälskare av stora mått. Jag läser mycket, går ofta på loppis, spelar gitarr och är högst frivillig slav under det svarta kaffet. Jag blir extra glad om jag får påtår.

Här hittar du mig:
www.mattiaskvick.n.nu
Facebook: Mattias Kvick – Tecknare
Instagram: mattias8882

Mattias bloggar på onsdagar.


Caroline Möllesand

Caroline Möllesand

Debuterar med: En feelgoodroman som utspelar sig på Öland. Den handlar om två kvinnor mitt i livet, Melinda och Sanna, som inte har setts sedan de slutade gymnasiet. Båda har varit med om stora förluster och hanterar sin sorg på olika sätt. Av en slump återförenas de på Öland och tillbringar en aktiv och händelserik sommarvecka ihop. Man får följa deras yttre och inre resor som handlar om att återupptäcka vad som gör livet meningsfullt. Samtidigt måste Melinda fatta rätt beslut angående en stor hemlighet som rör hennes dotter.

Bakgrund: Jag är gift, bor i Kalmar och har en son på snart 19 år samt två vuxna bonusbarn. Jobbar med kommunikation och marknadsföring i egenskap av skribent, grafisk formgivare och marknadskoordinator. De första 15 åren var jag på en lokaltidning och de följande 15 åren drev jag reklambyrå. Efter en vedervärdig utmattning har jag nu 15 år kvar till pensionen och siktar på en deltidsanställning kombinerat med skrivande.

Bidrar till bloggen med: Mina inlägg kommer dels att handla om var, vad, när, hur och varför jag skriver. Förhoppningsvis kan jag också tillföra något när det gäller att ge ut en bok på annan väg än via traditionellt förlag. Jag hoppas att du som bloggläsare kommer känna igen dig, inspireras och lära dig något nytt. Vem vet, i vissa fall kanske mina idéer och beslut kan fungera som avskräckande exempel? Sådana behövs ju också.

När jag inte skriver: Golf är min stora passion och jag spelar förmodligen lite för ofta för mitt eget bästa. Älskar att resa när det är möjligt, annars stillar jag min bortlängtan genom att läsa böcker eller titta på teveserier och filmer.

Här hittar du mig: på Instagram caroline.skriver

Caroline bloggar på torsdagar.


Anna Grönlund

Anna Grönlund

Debuterar med: En psykologisk thriller i forskarmiljö som utkommer på Ordfront Förlag. Titeln är ännu hemlig.

Bakgrund: Läkare och f.d. forskare inom stamceller och regenerativ kardiologi. Skrivutbildad b.la. på Stockholms Universitet, Långholmens Folkhögskola, Skrivarakademin och Cinemantrix. Uppvuxen i Stockholm och USA.

Bidrar till bloggen med: Tankar om att skriva i gränslandet mellan fin- och fulkultur. Kanske mest ful. Genrelitteraturen som arena för samhälls- och civilisationskritik, och litteratur som en politisk handling. Mitt skrivande utgår från människokroppen och dess sköra gränser, och är särskilt intresserad av det där äckliga, oformliga; det som vi behöver stöta bort för att kunna fortsätta leva.

När jag inte skriver: Arbetar på lasarettet i Visby. Studerar film på Konsthögskolan Valand. Tar hand om barn och odlar kål. Förköper mig på frön och antikviteter.

Här hittar du mig: på Instagram annamariagronlund

Anna bloggar på fredagar.

7 reaktioner på ”Äntligen – här är de nya debutantbloggarna!

 1. Hej!
  Med all respekt, uppskattar er arbete något enormt. Men att bara introducera vita författare med svenska namn. Visst måste det gå att arbeta mer inkluderande?
  Tack

  • Hej och tack för att du kommenterar detta! Vi (de nya bloggarna 2021) noterade också detta och tycker det är jättetrist. Vi försöker aktivt rekrytera rasifierade gästbloggare och andra normbrytare i den utsträckning vi kan. Det har inte varit helt lätt. Den överväldigande majoriteten som hört av sig till oss för att gästblogga (faktiskt 100%) är vita kvinnor. Vi har letat bland våra egna kontakter och hoppas kunna styra upp en mer inkluderande blogg. Kanske är det en reflektion av ett exkluderande litteratursamhälle i stort? I vilket fall som helst är det synd och jävla skam. Om du eller någon du känner vill bidra till att diversifiera bloggen, genom ett gästblogga eller annat får nu hemskt gärna höra av er!
   /Anna

   Rättelse: Tydligen har en man hört av sig också. Men ändå. Ska det behöva vara såhär?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s