Listan över romaner i skolmiljö

Vissa saker är ju roligare att läsa om än att göra i verkligheten. Att vara ung och gå i skolan till exempel. Det var ju ingen höjdare medan det pågick. Däremot gillar jag böcker om ungdomar och deras studietid. Jag tycker faktiskt så mycket om den här typen av romaner att jag skrivit en egen. Men Läsåret är inte färdig än och ni måste ju ha något att läsa medan ni väntar. Här kommer listan ni inte visste att ni saknade: Välskrivna romaner i skolmiljö.

Sandra Beijer: Mellan oss (2019). Natur & Kultur.

Fotot är lånat från Beijers insta. En riktigt stylish författare matchar såklart bokomslag och överkast.

En komprimerad liten roman där scenerna kommer som i snabba andetag efter varandra. Ett bultande flickhjärta är centrum för boken. Trettonåriga Minnas hjärta. Vi befinner oss på en grundskola i Stockholms innerstad. Allt och intet händer. Någon snattar. Någon luktar på ett speciellt sätt. Mellan oss är en bok om att vara tretton år och livrädd för att göra något som röjer att man nyss var ett barn.

Curtis Sittenfeld: I en klass för sig (2006). Wahlström & Widstrand.

På Debutantbloggen följer vi FHMs rekommendationer om att läsa utomhus och på originalspråk.

Huvudpersonen i Sittenfelds debutroman (Prep på engelska), fjortonåriga Lee går på en ansedd internatskola. De flesta andra elever kommer från familjer med mer pengar än Lees. Hon har svårt att hitta vänner. Hon blir olyckligt kär. Inga originella upplevelser med andra ord, men Sittenfelds skarpa blick för mänskligt beteende gör den här boken till en pärla. Ett tema som genomsyrar den här, och flera av Sittenfelds senare verk är vad det innebär för en kvinna att se alldaglig ut.

Evelyn Waugh: En förlorad värld (2015). Wahlström & Widstrand.

Ivanhoe, nallen Sebastian och Jeremy Irons i den klassiska tv-versionen av En förlorad värld.

Ja, jag vet. Det är bara första delen av Waughs klassiker från 1945 som utspelar sig i Oxford men jag ville prompt ha med den på listan ändå. Varför? För att boken har allt. Det är engelsk överklass. 1920-tal. Dekadenta cyniker. För mycket alkohol. Heta gaymän. Tjusiga miljöer. Mellankrigsmelankoli. Och i bakgrunden den oförlösta kärlekens bitterljuva mollackord. Alla delar av boken är läsvärda, även de som inte utspelar sig i akademisk miljö.

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Engelsforstrilogin (Cirkeln, 2011. Eld 2012. Nyckeln 2013). Raben & Sjögren.

En vanlig gymnasieskola utgör spelplan för kampen mellan det goda och det onda. Magiska ritualer.  Folk som färdas mellan olika världar. Ärligt talat, de sidorna skummar jag. Det som intresserar mig i Engelsforstrilogin är ungdomarnas relationer. Kommer Vanessa och Linnea få ihop det? Ska mobbingen av Anna-Karin någonsin upphöra? Bergmark Elfgren och Strandberg är bra på det vardagliga. De får också en extra guldstjärna för att vaktmästaren på skolan har en viktig roll i berättelsen. Denna yrkesgrupp negligeras ofta i genren (kanske också i verkligheten?).

Sally Rooney. Normala Människor (2019). Bonniers.

Marianne och Connell under en kort sekvens där de har skoluniformerna på.

Jag är inte större människa än att jag vill påpeka att jag älskade den här boken innan serien kom. Rooney visade redan i debuten, Samtal med vänner att hon kan skildra klass, sexualitet och ambivalens. Dessa teman återkommer i Normala Människor där vi får följa Marianne och Connell från gymnasiet till universitetet. Studierna är inget större problem för dem, men att hantera en relation däremot, det är ruggigt svårt. Linda Skugge sågade den här boken för att den enligt henne var tråkig. Jag däremot var så engagerad att jag ville hoppa in i handlingen och förklara för huvudpersonerna att de älskade varandra.

Så där ja. Listan hade såklart kunnat bli ännu mycket längre men ni har kanske annat att göra idag? Det måste ju finnas tid över för att läsa romaner också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s