Så skrev jag en bok på under ett halvår

Trots det klickbete som rubriken utgör kommer det här inlägget att hålla vad det lovar. Jag tänker faktiskt “avslöja allt” om hur jag hann skriva en hel roman på ett knappt halvår. Flera läsare av den här bloggen har nämligen påpekat att det är ovanligt snabbt jobbat, men det var inget jag reflekterade över medan det pågick. “Någon annans tidsfördriv” är trots allt den första roman jag har skrivit och jag visste inte på förhand hur lång tid det kunde tänkas ta. Däremot hade jag exakt rätt förutsättningar.

För det första så inträffade en pandemi, vilket gjorde att jag i mitten av mars fick en massa tid över. Tid jag förutan pandemin kanske hade lagt på att träffa vänner eller utöva fritidsintressen av olika slag. För det andra har jag inga barn och för det tredje jobbar jag skift, mitt schema innebär att jag jobbar fem 10-timmarsdagar – är ledig fem dagar och så fortsätter det i all oändlighet. 

Dessutom hade jag, som jag nämnt tidigare, stoff ur verkliga livet att arbeta med. Jag baserade helt enkelt den ena halvan av romanen på det faktum att jag själv för ett par år sedan blev lurad av en så kallad catfish*. Redan där hade jag en spännande och lite omständlig historia att bygga en dramaturgi på. Det visade sig dock att det var ganska tråkigt att bara skriva om saker jag själv hade varit med om, om än i förklädd och omarbetad form. Överraskningarna uteblev kan man säga. Helt sonika hittade jag därför på en realityserie (i och för sig misstänkt lik en verklig förlaga) som min huvudperson skulle jobba med. Det visade sig att det var jätteroligt att skriva om mer påhittade saker och där tog mitt skrivande verklig fart.

En dag i somras då jag skrev på boken på mammas altan. Min kille korrläser.

Jag googlade som så många andra “Hur lång är en bok?” och bestämde mig efter noggranna efterforskningar för att just min skulle bli omkring 70.000** ord. För att nå det målet till sommaren var jag tvungen att skriva 2.000 ord per dag. Hela romanen plitades ner kronologiskt i ett Googledocs som blev mer och mer svårhanterligt ju fler kapitel det innehöll. Eftersom jag jobbar med att skriva massor av journalistisk text förvånar det kanske ingen att de dagar som mitt skönlitterära skrivande fungerade som bäst var de nätter då jag skrev mellan 00-03 efter jobbet. Har man väl skrivit under tio timmar har man liksom ångan uppe. Vanligtvis är jag en chattare av rang, men under de timmarna fanns helt enkelt inga att chatta med och jag fick mer gjort än om jag hade skrivit på dagtid när mina kompisar var vakna.

På tal om kompisar tror jag ärligt talat att den allra största bidragande faktorn till att jag lyckades få ihop något läsbart var att jag delade med mig av mina vedermödor. Flera nära vänner fick läsa vad jag hade åstadkommit relativt tidigt, efter bara några kapitel, och kom med peppande kommentarer. Min sambo korrläste noga under tiden och man kan säga att jag både redigerade och skrev manus samtidigt. Jag har alltså inte alls jobbat enligt principen “shitty first draft”, som går ut på att man skriver hela första utkastet i ett svep utan att pilla med formuleringar eller stavfel. Jag skrev intensivt hela sommaren (inte alltid 2.000 ord per dag) och i början av september hade jag till slut ett utkast redo att skickas till testläsare. Det landade faktiskt någonstans runt 70.000 ord. Men mer om det en annan gång.

*Termen stammar från filmen “Catfish” från 2010. En catfish är en person som med falska eller stulna bilder utger sig för att vara någon annan på nätet.
**Enligt mina efterforskningar verkar mellan 60.000–100.000 ord vara ”normallångt” för en roman. Under 40.000 räknas det som en kortroman. 300.000 tecken inklusive blanksteg anges ofta som ett slags mått på en genomsnittlig roman.

3 reaktioner på ”Så skrev jag en bok på under ett halvår

  1. Wow! Grymt jobbat. Jag har heller aldrig riktigt lyckats flödesskriva något första utkast utan att samtidigt ha med mig min kritiska blick och tidigt vilja ändra, piffa till och redigera längs vägen. Det är intressant hur man nästan kan bli ”störd” av olika tips och metoder som låter så vedertagna, som den! Regler är verkligen till för att brytas 🙂

    • Precis, jag är nog alldeles för van vid att jobba med text för att orka ha kvar uppenbara småfel längs vägen och sen ta allt i ett svep på slutet. Hur lång tid tog det för dig att skriva debuten? (Obs är ingen tävling!!)

      • Jag vet typ inte! Tror att jag började typ 2015, men då var det något helt annat än det blev i slutändan. Mest fragmentariska dagboksinlägg. Mellan då och nu har den vilat något år/halvår här och där medan jag har pluggat sociologi och jobbat heltid i perioder. Det är framför allt de senaste två åren som jag har jobbat mer intensivt och tagit texten på allvar. Så kanske 3 eller kanske 4 år koncentrerad tid, skulle jag tippa på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s