Lördagsenkäten: Vad avstår du för att få tid till att skriva?

Det är ingen nyhet att skrivande tar mycket tid i anspråk. På något sätt hinner vi ändå med, men vad är det vi avstår?

Anna Grönlund

Anna Grönlund: Min skrivcoach och guru (Sören heter han) sade en gång att man måste avstå nästan allt för att skrivandet faktiskt ska bli av. Man behöver ordna med försörjning och ta hand om eventuella barn, men det är också bara det. Så har jag levt de senaste fem åren. Allt annat har skalats bort. Jag har en app på datorn som stänger ner internet när det är skrivdags. Jag tackar nej till after-worken. Jag tittar inte på teve eller film, om det inte är film som på något sätt har med skrivandet att göra. Senaste halvåret hade jag inte ens någon smartphone. Jag har fått lägga om min läkarkarriär totalt, jag har flyttat till Gotland, i perioder har jag i princip isolerat mig helt från omvärlden. Det kanske verkar sjukligt men jag mår bra, riktigt bra faktiskt, bättre än nånsin, nej, inte är jag galen någonstans, det finns faktiskt ingen i hela världen som mår så bra som jag, drottningen av välmående och produktivitet är jag, halleluleja!
Nej jag skämta jag är normal faktiskt.

Mattias Kvick

Mattias Kvick: Jag har nog två svar och det ena är TV. Eftersom jag hellre väljer att skriva än att se på TV ligger jag hopplöst efter med alla bra serier på Netflix och HBO man borde se (anser i alla fall min familj). Jag börjar ibland titta på någon serie som var inne för tre, fyra år sedan men avslutar den sällan, eftersom jag oftast hinner glömma av att jag över huvud taget följer den. Det andra jag avstår är nog socialt liv, misstänker jag. Men då har å andra sidan skrivandet gott sällskap av mitt tecknande, målande och ibland musicerande. I ärlighetens namn känner jag väl sällan att jag avstår något över huvud taget, då skriva, teckna och måla är det jag ändå oftast vill göra.

Caroline Möllesand

Caroline Möllesand: Det är långt ifrån varje skrivtillfälle som kräver att jag avstår något annat. Det händer dock att jag struntar i saker som att: kliva upp ur sängen när jag borde (eftersom jag skriver i mobilen), klä på mig riktiga kläder, äta på rimliga tider, städa, promenera, fika med kompis, handla, träna, se på teve och släcka lampan för att sova. Något som jag inte har avstått är att spela golf. Än så länge.

Ann Edliden

Ann Edliden: Jag har bara avstått från en enda sak: sömn. Eftersom jag mest skrivit nattetid har sömntimmarna definitivt blivit färre. Samtidigt har skrivandet fört med sig att jag börjat läsa mer för att inspireras av andra. 2020 läste jag 48 böcker, det har nog inte hänt sedan jag var i bokslukaråldern. Tv har således hamnat i bakvattnet och jag har inte hunnit sett alla tv-serier som olika vänner tipsat om. Jag har inte kollat på The queen’s gambit, Tiger king, The mandalorian, Ratched eller The undoing. Däremot såg jag I may destroy you och Normal people, som båda var fantastiska.

Gudrun Furumark

Gudrun Furumark: Det är få saker jag avstått ifrån helt och hållet för att få skrivtid, men jag har definitivt gjort anpassningar. Jag genomför min specialistutbildning i långsam takt eftersom kvällar och helger ägnas åt skrivande oftare än pluggande. Jag går inte på alla utställningar, konserter och bioföreställningar som jag är sugen på. Jag boka sällan mer än två sociala grejer per vecka. Det är svårt att begränsa sig. I perioder är jag stressad för att jag inte får ihop allting. Förmodligen vore det bra för mig att vila mer. Den här vidriga coronapandemin har i det här avseendet inneburit en viss lättnad. Under rådande omständigheter är det färre saker att tacka nej till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s