Motvillig modell för en dag

Minns ni ”Modell för en dag”-konceptet? Man kunde, mot betalning, få proffsiga bilder tagna i studio. Minst en av bilderna krävde att du vilade huvudet mot armen, som i sin tur vilade mot en spegel. Dessa bilder var poppis att ladda upp som profilbild Facebook för lite mer än tio år sedan och konceptet verkar finnas kvar när jag googlar. En gång övervägde jag att anmäla mig ”på skoj”, men det var nog tur att det aldrig blev av eftersom jag inte vet vad jag skulle ha gjort med bilderna. Gömt dem längst bak på ett usb-minne kanske.

Förra veckan begav jag mig till en fotostudio i Ytterjärna utanför Stockholm för att ta pressbilder som ska kunna användas av förlaget och medier i samband med utgivningen av ”Någon annans tidsfördriv”. Det kändes misstänkt likt ”Modell för en dag”, förutom att jag inte behövde betala för det själv och inte behövde utsätta mig för några poseringar med speglar. Make up-artisten Stella och fotografen Jessica Segerberg utförde tack och lov de mirakel som krävdes för att jag inte ska vilja kräkas när jag i framtiden ser mitt ansikte i olika sammanhang som har med boken att göra.

Ovan vid smink, speciellt efter att ha levt i mjukisbyxor hemma under de senaste månaderna, kändes det tryggt att vara i händerna på proffs. Jag ångrade bara pyttelite att jag inte har skrivit boken under pseudonym så att jag hade sluppit behöva förhålla mig till att prata om mig själv eller försonas med det faktum att jag ens har en kropp och ett ansikte. Jag inbillar mig att en pseudonym dessutom hade adderat en viss sofistikerad mystik som jag nu helt kommer sakna.

Det kändes skönt att vara i en studio där det krävs en braskamin för att hålla värmen och inte behöva svettas under heta strålkastare i någon lyxig studio som jag antar att framgångsrika författare använder sig av. Lite mer low-key.

När själva fotograferandet satte i gång var jag glad över att ha haft ”America’s next top model” som mitt favoritrealityprogram under 00-talet. Tyra Banks råd om att ”smile with your eyes” har antagligen aldrig kommit mer väl till pass. Visste ni att när man blir fotograferad måste man böja kroppen i en massa konstiga vinklar, luta sig framåt och stå på ett ben för att inte se ut som ett miffo? Detta märkte jag under fotograferingen, för de gånger jag bara stod rätt upp och ner såg jag inte klok ut. Tur att Jessica hade koll på vinklar, ljus och poseringar.

Jag har inte fått de färdiga bilderna i skrivande stund, men fått lov av förlaget att dela ett par direkt ur kameran. Förhoppningsvis kan det skänka hopp till den som liksom jag bävar inför liknande strapatser som onekligen kommer med författarskapet. Vissa kanske tycker att jag gör för stor sak av det här, men i mitt journalistjobb vet jag hur irriterande det är när man ska skriva om en författare och det inte finns bra pressbilder att tillgå (hett tips: se till att det finns liggande bilder, vi journalister gillar inte stående format). Det kändes också som att det faktiskt ska bli en riktig bok efter så många månaders fantasijobb hemma på kammaren. Fortfarande svårgreppbart men åtminstone ett steg längre i processen.

2 reaktioner på ”Motvillig modell för en dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s