Spännande möten och hur jag fixade testläsare

Har alltid velat skriva att jag har varit på ett ”hemligt möte” med mitt bokförlag som jag tyvärr inte kan berätta mer om och nu får jag göra det! Personerna på bilden ovan (mästerligt fotograferad i motljus av mig) är från vänster: marknadsansvarig Lovisa, förläggare Sofia och pr-ansvarig Cecilia. Vi hade ett mycket ansvarsfullt möte med antikroppar (hos de andra) och avstånd (från min sida) förra veckan.

Mötet handlade om lanseringen av debuten, vilka boken ska skickas till, var releasefesten ska vara (under förutsättning att pandemin avtar) och andra roliga grejor. Det kändes otroligt exotiskt att hälsa på i Polaris nya lokaler i Barnängens fabriker, samt att överhuvudtaget vara i innerstan, som jag inte sett sedan början av november eftersom jag jobbar hemifrån.

Ann Edliden

Men det här blogginlägget ska även handla om ett av stegen i min skrivprocess: att hitta bra testläsare. När jag började googla på ”hur skriver man en bok” och andra matnyttiga saker för lite mindre än ett år sedan så var alla rörande överens om att man måste ha testläsare. Före detta debutantbloggaren Kugge har ett bra inlägg där hon reder ut begreppen och man kan även leta i Facebookgruppen ”Författare söker testläsare”.

Jag använde mig av mina kompisar och sambo under själva processen, men när manuset kändes relativt färdigt i sin första utkastform skickade jag den till fyra testläsare. Den första var min chef Sara, som fick läsa innan alla andra och som sin vana trogen påpekade saker jag inte hade tänkt på. Där fick manuset sin första ombearbetning.

Nästa testläsare var en person som jobbar i realitybranschen, som fick ge feedback på huruvida skildringen av tv-världen kändes trovärdig. Det här var en person jag har kontakt med ibland via mitt jobb, men aldrig har träffat. Jag mejlade helt enkelt och frågade om hon ville svara på lite frågor och senare fick hon även läsa manus. Utan henne hade boken antagligen varit ännu mindre korrekt i sin skildring av den (i och för sig påhittade) realityserien Château Amore.

Den tredje testläsaren var en person jag följer på Instagram, som skriver bokrecensioner emellanåt, men inte hade en renodlad bok-insta. Hon sa som ni ser ovan ja till denna plötsliga förfrågan och svarade sedan utförligt på mina frågor. Jag googlade fram dem genom att söka på ”frågor till testläsare” och modifierade dem efter mitt manus. Ifall någon händelsevis gör samma sak och hamnar på denna blogg kommer frågorna nedan:

1. Handlingen: Blev du engagerad? 
2. Inledningen: Fångades du av den?
3. Mittpartiet: Tappade du intresset?
4. Slutet: Var det tillfredsställande? Vilken känsla lämnade boken efter sig?
5. Huvudpersonen: Vilka var dina känslor inför Doris och hennes val?
6. Fanns det någon karaktär du kände att du förväntades tycka om men inte gillade?
7. Vill du stryka något parti?
8. Något som upplevdes som upprepande eller för utförligt beskrivet? Något som i ditt tycke borde tas bort?
9. När kom höjdpunkten i berättelsen, tycker du?
10. Fanns det något ställe där du upplevde problem med trovärdigheten?  

Testläsare nummer fyra var en före detta kollega som också skrivit egna böcker. Alla testläsarna kom med oerhört bra feedback, som ledde till att jag skrev om vissa delar. Det lustigaste var att flera av dem upplevde saker i manuset som faktiskt hänt på riktigt som de minst trovärdiga. Exempelvis hur många som luras av bokens antagonist (i verkligheten var de ännu fler). Jag har nämnt tidigare att boken är baserad på verkliga händelser, något som har gjort skrivandet vanskligt i vissa stunder, men mer om det i ett kommande inlägg.

2 reaktioner på ”Spännande möten och hur jag fixade testläsare

  1. Du verkar ha haft superbra testläsare, hurra för det! Och gällande det där med att det som var sant faktiskt kändes minst trovärdigt – jag känner igen det. Sanningen är ofta märkligare än fiktionen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s