Ett omslags tillblivelse

Skriva en roman, skicka den till förlag och hoppas på att den blir antagen, det var mitt skojiga pandemiprojekt. Enbart glädje hade jag tänkt att projektet skulle skänka mig. Jag hittade på karaktärer och intriger medan världen runtomkring tonade bort och försvann. Det kanske låter klyschigt, men så var det.

Föga anade jag att mitt projekt också skulle ge mig en hel radda stressymptom, innan romanen ens sett dagens ljus och hamnat i blodtörstiga recensenters händer. Processen att komma fram till vilket omslag boken skulle få har för mig, som har ett visst kontrollbehov, varit påfrestande.

Det enda jag visste var att jag ville ha ett färgglatt omslag och att jag hoppades att det skulle sakna tekoppar och in-photoshoppade hundar. Absolut inget fel på de numera typiska feelgoodomslagen, men min bok är inte riktigt så mysig som böcker i genren ofta framställs som. Jag och min förläggare dividerade innan själva processen satte i gång. Bland annat sa jag blankt nej till att ha en person i helfigur på framsidan eftersom jag inte vill fokusera på just kroppsform i boken och knappt ens beskriver utseendet på huvudpersonen. 

Jag hade tur och fick Sara R Acedo som formgivare. Hennes omslag är några av de absolut finaste jag någonsin sett. Under flera vändor funderade jag och min förläggare över typsnitt på titeln, vilka färger som skulle smycka framsidan och bollade vilka komponenter som skulle kunna tänkas locka till läsning. Resultatet ser ni ovan. Kan det vara det finaste omslag en bok någonsin haft eller är det jag som är partisk? 

Ett glashjärta spelar stor roll i romanen och att det går i kras över hela framsidan ger en vink om vart historien är på väg. Hjärtat ska bli folierat när boken går till tryck och den rosa färgen har jag fått veta kommer att skifta i färg med ljuset. 

Det känns overkligt att jag snart får hålla den här boken i min hand och att folk kommer tumma på omslaget i bokhandeln och fundera över om de känner sig köpsugna eller ej. Slå till vetja! Det skulle jag ha gjort. Om det inte varit min alldeles egen roman.

2 reaktioner på ”Ett omslags tillblivelse

  1. Det blev så otroooligt fint. Längtar efter att få se den fysiska boken, hålla den i handen och se blänket och färgskiftningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s