Det är inte storleken som är det viktiga

Jag fantiserar om hur diskussionerna gick när 2020 års Debutantbloggare valde ut oss fem. Det är bra med blandning tänkte de nog. Feelgood, spänningsroman, chick lit, och barnbok. Och vi kan inte bara ha stockholmare. Vi får ta in några landsortsbor också. Och så lite olika förlag; Polaris, Lange, Ordfront. Hm. Vi tar en utan kontrakt också som omväxling. Någon borde representera småförlagen. Det får bli den där Gudrun. Hon ska ge ut sin bok på ett nystartat feministförlag som heter Systerkonspirationen. Lattjo namn förresten. Hoppas det verkligen är ett förlag på riktigt.

Och ja, Systerkonspirationen är ett förlag på riktigt. Innan året är slut ska vi ge ut en ”riktig” bok. Vi har förhandlat om ett ”riktigt” kontrakt. Jag tog hjälp av Författarförbundets kostnadsfria rådgivning i avtalsfrågor och accepterade inte alla villkor direkt. Grundpremisserna är samma som om jag samarbetat med ett stort väletablerat förlag. Vi har en deal. Vi har ett gemensamt mål. Sen hur vi tar oss dit, det är där det märks att det inte är någon av ”jättarna” jag hamnat hos.

Tidstypiskt digitalt möte, Gudrun Furumark, Sara Hallonsten och Agnes Ahlsén.

Systerkonspirationen utgörs av endast två personer, Agnes och Sara. Vi tre fattar alla beslut tillsammans. Det finns ingen koncernchef. Ingen marknadsavdelning. Inga andra författare som pockar på uppmärksamhet (eller !?). Jag vänder mig till Agnes och Sara med allt som har med Läsåret att göra. Vi diskuterar texten, marknadsföringen, omslaget och titeln. Det är till Agnes och Sara jag skriver upphetsade meddelanden i stil med ”jag har insett att Nike är 18 år”, eller ”jag har skrivit in en konversation om att ha en bullfitta, den får under inga omständigheter redigeras bort.”

Jag har lyssnat på intervjuer där förlagsfolk framhäver att de gärna har ett nära samarbete med sina författare. Hur väl Agnes och Sara känner mina brister som författare efter att ha läst all ofärdig text jag skickat till dem, det törs jag knappt tänka på. Men jag har också lärt känna dem. Jag vet vem av dem kommenterar typ såhär i manuset: ”Mer känslomässig reaktion här. Jag skulle DÖ om det här hände mig.” När ett mejl från Systerkonspirationen avslutas med meningen ”jag flyttar skolavslutningen från 6 juni till 5 juni eftersom det var skottår 1992”, behöver jag inte läsa signaturen för att veta vem som är avsändaren. Jag känner också en del om deras krämpor. De vet ganska mycket om mina nojor. Jag har till och med visat dem skolkatalogen från när jag gick ettan på gymnasiet. Som ni förstår är det här inte bara ett nära, utan ett förtroendefullt samarbete.

Förlagsväskan.

Innan pandemin såg vi på kaféer och hemma hos varandra. Systerkonspirationen har nämligen inget  kontor. Eftersom vi alla har andra sysselsättningar utöver skrivande/förlagsverksamhet är det på kvällar och helger vi träffas. Låt oss stanna upp lite här, även om jag blir generad. De här två människorna tror alltså så mycket på mitt manus att de ägnar sig åt det på sin fritid. Istället för att slappa i soffan, läsa redan korrlästa böcker eller umgås med sina partners (förlåt Henrik och Oskar jag gör mitt bästa för att boken ska bli klar även om det kanske inte verkar så från er horisont) så lägger de tid och kraft på Läsåret.

De etablerade förlagen befolkas säkerligen också av individer som älskar litteratur, men vilken tur för mig att ingen av dem nappade. Mitt manus har hittat sina människor. Människor som förstår min intention, ibland innan jag gör det. Detta är kärnpunkten för mig, och misstänker jag, för alla som vill bli utgivna. Det är inte storleken på förlaget som är det viktiga. Störst är inte alltid bäst. Det är känslan det handlar om. Känslan för texten.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s