8 frågor till min förläggare

För att slippa skriva veckans blogginlägg har jag övertalat min förläggare Sofia Brattselius Thunfors på Polaris att låta sig intervjuas. Vad ska man ha ett förlag till om man inte kan utnyttja dem vid bloggidétorka?

Foto: Joel Nilsson.

När jag glad i hågen skickade ut mitt manus till en knippe förlag hade jag inte så bra koll på just Polaris. Det är ett relativt nystartat förlag som funnits i Sverige sedan 2017, ägare är danska Politikens förlag. När jag fick se vilka författare de har lyckats knyta till sig på så kort tid så bävade jag lite inför framtida förlagsmingel. De har Klas Östergren och Åsa Linderborg, Lena Andersson och Katarina Frostenson – och så Karin Smirnoff, som med sin Jana Kippo-svit virvlat in som en litterär storm i Kultursverige.

Sofia Brattselius Thunfors har jobbat med författare som Linda Skugge, Emma Hamberg, Jonas Jonasson och Martina Haag under sina 18 (!) år på Piratförlaget, innan hon värvades till Polaris i fjol. Första frågan får ni ursäkta, men man måste faktiskt låta sitt ego smickras lite ibland. Jag hoppas att någon annan än jag har nytta av de återstående sju svaren.

Vad var det ni gillade med mitt manus?
Först och främst var det välskrivet och säkert. Det kändes som att författaren, det vill säga du, visste vad hon ville med sin text. Dessutom var det vasst och smart, samtidigt som det var underhållande.

Hur gör man för att sticka ut i manushögen?
Självklart är det bra att ha en viss originalitet. Men främst är det viktigt att man kan gestalta, formulera sig, fånga in läsaren, beröra på något sätt.

Vad letar ni efter?
Vi letar brett. Polaris är ett allmänutgivande förlag som ger ut både litterära och mer kommersiella titlar, i alla genrer.

Finns det något man själv kan göra för att öka sina chanser att bli antagen?
Det är inte fel med ett bra följebrev där man lyfter fram sin idé och tanke med manus. Men i slutändan är det förstås manusets kvalité som avgör.

Hur vet ni att en bok kommer att bli en succé?
Det vet man inte, man kan tro och hoppas och göra sitt bästa för att skapa en succé. Men det finns inget succérecept. Steg ett är ett bra manus, originalitet är inte oviktigt, men sedan ska man ha lite tur och god tajming också.

Vilket är de vanligaste misstagen folk gör när de skickar in manus?
De glömmer att presentera sin text på ett bra och tydligt sätt. Sen bör man skicka en text som man själv har arbetat med så långt man kan och känner sig nöjd med. Och framförallt, skicka ett helt manus, inte bara några kapitel eller ett synopsis.

Hur ställer ni er om man har skickat till flera förlag samtidigt?
Det är väldigt vanligt numera och inget vi egentligen reagerar på. Däremot är det bra om man har tänkt på varför man skickar till ett visst förlag, att man har koll på det förlagets utgivning.

Om manuset är bra, men inte når riktigt ända fram, hur brukar ni resonera då?
Vi försöker att uppmuntra de som vi ser potential hos. Ibland genom att helt enkelt be om en omskrivning, ibland genom att uppmuntra till att skicka in kommande alster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s