Lördagsenkäten: Vad läser du just nu?

Veckans enkät är enkel. Vad läser våra debutantbloggare just nu?

Gudrun Furumark: ”Skymningen gör dårarna oroliga” av Tor-Ivan Odulf

Odulfs enda roman gavs ut postumt 1989 och belönades med Augustpriset det året. Mitt vältummade pocketexemplar är från 1990. Det är en berättelse om sex, supande och litteratur i 50-talets Paris. Boken har många kvaliteter, men det gör ont i mig när jag läser om hur berättarjaget förnedrar kvinnorna han möter. Det gör ont i mig när jag tänker på hur jag som sextonåring trodde att den här typen av litteratur gav en rimlig bild av sex. Någon borde skriva om hur unga tjejer påverkades av de skeva ideal som rådde i kulturvärlden under 80-90 talet. Ja, jag är i full färd med det. Det är därför jag läser om Skymningen gör dårarna oroliga, för det är en av alla böcker som är en del av Läsåret.


Isabel Boltenstern Lycka till med resten av livet

Caroline Möllesand: ”Lycka till med resten av livet” och ”Tända tomtebloss”

Om jag hade varit 15 år yngre och haft tjejer som sexuell preferens hade jag definitivt haft en crush på sportreportern Isabel Boltenstern. Fy tusan vilken charmig och intelligent tjej och som hon kan uttrycka sig.
Nog med fjäsk, jag lyssnar på hennes bok ”Lycka till med resten av livet”. Isabel drabbades av utmattning som 23-åring och har extremt många kloka saker att säga om stress, prestationskrav och samhällets förväntningar. Boken är en slags underhållande handbok för att kunna leva mer hållbart. Viktig och nyttig läsning/lyssning för både utmattade, anhöriga och helt okunniga. Extra plus för att hon själv har läst in boken – med stor inlevelse på skön skånska.
I går lyssnade jag förresten på en novell också – vinnarbidraget i Feelgoodfredags novelltävling: ”Tända tomtebloss” av Helena Ziherl. Den ligger öppet och gratis på YouTube här, 13 minuter lång och inläst av populära Gunilla Leining. Kärlek!


Ann Edliden: ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anyuru

Just nu läser jag ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anyuru och har tvingat min sambo att läsa den samtidigt så att vi kan ha en mini-bokcirkel här hemma. Den tar sin början i ett terrordåd i en bokhandel i Göteborg och följer sedan dess efterdyningar. Den enda överlevande av de tre terroristerna är nämligen en kvinna som hävdar att hon kommer från framtiden och i hennes brev till författaren får vi följa en dystopisk skildring av ett Göteborg där ”Sverigefiender” (muslimer) sätts i ett ghetto och fråntas sina mänskliga rättigheter. Inte en helt munter bok att läsa innan läggdags, vilket gjort att jag börjat varva den med Helena Dahlgrens nyutkomna bok ”Ellens val: Det nya livet”. Den är först ut i Bonnierförlaget Lovereads serie och har tillkommit i ett så kallat ”writer’s room”, där författaren utvecklat karaktärerna tillsammans med en dramaturg och förläggare. Ska bli spännande att se hur Helena Dahlgren lyckas bygga en värld som senare ska utvecklas av andra författare, lite som ”Tvillingarna”-böckerna som jag älskade när jag var yngre.


Mattias Kvick:

Som vanligt läser jag flera böcker samtidigt – jag har väldigt svårt att hålla mig till bara en. Just nu läser jag Tor Nørretranders intressanta bok ”Märk världen” eftersom jag jobbar på en essä som berör bl a perception och informationsteori och jag behöver referenser. Samtidigt läser jag återigen om en av mina absoluta favoritromaner, Albert Camus fantastiska roman ”Pesten”. En av de där böckerna som jag hängt med under många år, ett slags vän på resan. ”Pesten” läser jag just nu eftersom jag och min syster har planerat att prata om den i ett kommande podd-avsnitt och jag tog då chansen att få uppleva staden Oran igen. För ett tag sedan dök jag glädjande nog på Bea Uusmas bok ”Expeditionen: min kärlekshistoria” på loppis. En bok om ingenjör Andrées fullständigt hopplösa och tragiska ballongexpedition mot Nordpolen. Igår kväll kunde jag inte hålla mig ifrån att börja läsa den också, trots att jag nog hade tänkt läsa ut de två andra först. Men som sagt, varför nöja sig med en bok?


Anna Grönlund: ”Modet att skapa” och ”Om Lycka”

Har två böcker på gång: Först ”Modet att skapa” av Rollo May. Den är kurslitteratur men gav mig faktiskt en del kul insikter. Rollo May är psykolog och har världens roligaste namn. För några veckor sedan skrev jag ett blogginlägg om skrivande och konformitet, och det är lustigt nog just vad denna bok handlar om: May menar att allt verkligt skapande är ett direkt hot mot konformiteten, och för att våga ställa sig upp mott detta och verkligen skapa något nytt måste man vara enormt modig.

Samtidigt läser jag ”Om Lycka” av Nina Bouraoui. Bouraoui skriver andlöst och lite högtravande om sin tonårstid, sin döende moster och sin febrila kärlek till väninnan Diane. Jag ömsom stör mig, ömsom antecknar de vackraste meningar jag någonsin läst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s