Duon debuterade mitt i en pandemi

I dag gästbloggar Joni Nykänen, ena halvan av författarduon Nykänen & Selåker.

I mars 2020 släpptes vår debutroman “Förstfödd”. Exakt när pandemin briserade. Då hade boken varit färdigskriven i flera månader och vi hade väntat och längtat efter stunden då vårt debutverk skulle finnas i bokhandeln. När den väl kom dit så var bokaffärerna närmast tomma. Men “Förstfödd” hittade ändå sina läsare. Det är vi tacksamma för i dag.

Joni Nykänen och Johannes Selåker. Foto: Bengt Alm

Johannes Selåker och jag är gamla kollegor och vi lärde känna varandra på Aftonbladets nöjesredaktion. Men han gick vidare till andra arbetsplatser, sådär som det går till inom Stockholms medievärld. Efter några år återknöt vi kontakten på en sunkbar i Västerås city. Uppenbarligen hade vi båda författandet “top of mind” eftersom vi den kvällen började bygga ihop och drömma om en värld som tidigare inte hade funnits – den fiktiva orten Bruksfallet. Efter några månaders hårt jobb i ett Google-dokument var berättelsen klar. Det visade sig vara väldigt kul att skriva en bok tillsammans med någon eftersom man hela tiden får feedback på varenda förändring som gjorts i det gemensamma dokumentet. En figur kunde få en helt ny dimension när den andra författaren lade till sina insikter, och sin förståelse av den personen. En scen kunde få nya detaljer som den andra författaren inte hade tänkt på och kanske inte ens hade några kunskaper inom. 

Inom kort skulle vår fiktiva värld även höras, när Stefan Sauk läste in boken och gav varenda rollfigur en egen röst som präglades starkt av dialekter från Västmanland där vi båda kommer ifrån. Våra västmanländska uppväxtorter sammanblandades och blev en och samma i denna förhöjda verklighet som just hade skakats av några fruktansvärda dåd. Bitar ur vårt förflutna vävdes samman och hittade sina platser i fiktionen, även om boken åtminstone för mig främst är ett fantasifoster. Pusselbitarna passade perfekt och orten Bruksfallet kom till liv. Allt kretsade kring en familj som går sönder men som vill bli hel igen. Ångest, skam och dödsfall som skakar om på djupet. Något som var viktigt för oss var de mörka miljöerna och de färgstarka bikaraktärerna som fick ge puls och ytterligare ett lager till den fartfyllda spänningsromanen.

Det blev, för oss, som att Bruksfallet existerar. Den mystiska platsen ville berätta sin historia. Den fiktiva byn ville bli satt på kartan. I mitten av mars kommer “Förstfödd” som pocket. Det ska bli kul att se om ännu fler läsare hittar den nu när den har en mjuk pärm. Pandemitiden har varit en tid då jag hellre ägnat mig åt eskapism än något som har med mörker att göra. Istället för att bli färdig med uppföljaren till “Förstfödd” så har jag skrivit på en äventyrshistoria för barn. En berättelse som är så långt från Bruksfallet man kan komma. Så vi får se när rollfigurerna och Bruksfallet får ett återbesök av oss. Vi har en historia (ännu en gång i Google docs) som väntar på att bli klar. Antagligen kommer den berättelsen att se helt annorlunda ut när vi väl sätter punkt. Det är så mycket som har förändrats i och med pandemin, med nya erfarenheter och insikter om livet. Möjligen kommer den att bli ännu mörkare och läskigare än nummer ett. För att hålla jämna steg med vår egen verklighet. 

Namn: Joni Nykänen
Ålder: 41
Bor: Västerås
Yrke: Journalist
Aktuell: Medförfattare till Förstfödd (Bokfabriken, 2020, tillsammans med Johannes Selåker). Pocketversion ges ut den 15 mars. Ljudboken är inläst av Stefan Sauk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s