Peter, Anna eller Doris? Om det svåra i att namnge fiktiva personer

Jag heter Ann och jag är beroende av SCB:s namnstatistik. Listorna över de populäraste namnen per årtionde i Sverige lusläses av mig flera gånger i veckan. Detta beror på att jag är i uppstartsfasen av min andra roman och behöver döpa ett stort gäng karaktärer. I den här berättelsen är huvudpersonen lite yngre än jag själv, cirka tio år, och jag letar därför lämpliga 1990-talsnamn. 

Är det inte alltid så att man tycker att de namn som tillhör ens egen generation känns oändligt tråkiga? Kanske var det därför jag döpte min huvudperson i Någon annans tidsfördriv till Doris, trots att det inte är ett särskilt vanligt namn på en 32-åring. Namnet på catfishen (Petter) var enklare, jag använde helt enkelt bara ett av alla namn den riktiga catfishen jag blev utsatt för hade använt för att lura mig. Han hade liksom redan gjort jobbet åt mig, kan man säga. 

Vi 80-talister har annars döpts till typ Daniel, Anna, Johan och Maria. I min nya roman har jag bestämt att huvudpersonernas föräldrar heter Anna och Peter, trots att de ska vara väldigt färgstarka personligheter. Det är kul när den sortens kontraster uppstår, tycker jag. 

Men nu har situationen uppstått att jag redan har två personer som börjar på Vi (Vilma och Viggo) i nya romanen och därför inte kunde döpa en tredje person till Vincent, trots att det var det perfekta namnet. Han fick i stället heta Nicolas, tills jag insåg att jag redan har en Niklas i manuset som ska spela en stor roll för handlingen. Nu funderar jag på att göra om Nicolas till Oscar, men något med Oscar känns inte helt hundra för karaktären. Jag har börjat sväva ut och googlat “100 most common names for people born in the 1990’s”. Nicolas kanske helt enkelt behöver ett lite mer internationellt namn för att matcha den internationella aura han bär på.

Som ni kanske märker är det här en process jag tycker är oerhört rolig. Men samtidigt svår, det måste klinga helt rätt. Som författare är ens uppgift att få läsaren att tänka så lite på karaktärernas namn som möjligt. Jag avskyr till exempel när namn inte träffar helt rätt i tiden. En novell jag läste en gång tidigt 2010-tal hade en huvudperson i 30-årsåldern som hette Tindra. Genast dömde jag ut novellen som värdelös, eftersom jag antog att väldigt få personer hunnit döpas till det när huvudpersonen föddes. 

Jag har läst att Richard Curtis, regissör till bland annat “Love actually”, skriver in en misslyckad karaktär vid namn Bernie i varje filmmanus eftersom en snubbe med det namnet snodde hans flickvän en gång i ungdomen. Kanske något att ta efter om man själv har en lämplig ärkefiende man känner behov av att hämnas på. 

Ni får gärna dela med er av era tankar i kommentarerna. Har ni några favoritnamn som ni gärna vill använda i framtida skrivande? Eller några namn ni undviker? 

6 reaktioner på ”Peter, Anna eller Doris? Om det svåra i att namnge fiktiva personer

 1. Tipsar om svenskanamn.se, där har du ju topp 100-lista år för år och även listor på populära namn i andra länder. Jag har kommit fram till att jag gillar franska namn, fast kanske mest i teorin.
  Inser att detta kanske är ett värdelöst tips om du redan googlat på 100 populäraste namnen.
  Varsågod för värdelöst tips!!

  • Har inte tyckt att jag hittat så bra på den sidan men om det är som du säger att det finns topplistor år för år så är det ju ännu bättre än SCB:s sida som alltid bara har topp 10 per årtionde. Ska byta till svenskanamn nu!

  • Enda problemet är att listorna är för korta! Så ibland går jag in på lämplig person i rätt ålder på Facebook och letar igenom dennes vänlista efter namninspiration…

 2. Håller med om att det är viktigt med namn. De ska ju också stämma överens med klass, sysselsättning och stad eller land. En som jobbar med finans vid Stureplan i Stockholm har antagligen inte samma namn som en arbetare i Fagersta. Mycket att fundera på…

  • Precis! Kan inte bestämma mig för vilka jag tycker är roligast att namnge heller, om det är de lite rika som man kan döpa till något von Snofsen-liknande eller om det är alla dessa oändliga möjligheter att ge någon namnet Kjell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s