Att hitta på minnen

Under tiden som jag arbetade med illustrationerna till min bok Pensionat Solvändan, insåg jag att historien om Algot och hans mamma inte var riktigt färdig. Eller så var det de själva som inte tyckte det, jag vet inte. Karaktärer har en otrolig förmåga att få liv och egna viljor. Jag hade inte haft några som helst tankar på en uppföljare till pensionat Solvändan men jag började ändå skriva, ty man ska lyssna på sina karaktärer! Detta nya manus fick ta vid direkt i hallen då de kom hem från Pensionat Solvändan. Och precis som med mitt första manus visste jag inte riktigt vart det hela skulle ta vägen.

Ganska snart blev jag dock sugen på att försöka mig på en idé jag burit på under ganska lång tid. Inspirerad av Tove Janssons fantastiska bok Sent i november ville jag försöka mig på att gestalta ”närvaro i frånvaro”. För den som inte läst Sent i november kan jag berätta att det är den sista boken i Toves bokserie om Mumintrollen. Boken innan heter Pappan och havet och i den tar Muminpappan med sig hela familjen och flyttar från Mumindalen ut till en enslig ö mitt i havet med en fyr. En inte helt igenom bra idé av Muminpappan. Tove själv sa att det var i och med Pappan och havet som hon insåg att hon inte längre skrev böcker för barn.

I boken Sent i november är vi tillbaka i Mumindalen men Muminfamiljen själva är inte där ty de har inte kommit tillbaka från ön. Alla andra välbekanta figurer i dalen får vi möta, men alltså inte de som man förväntade sig att möta i en Muminbok. Det som fascinerade mig mest med den här boken var att Tove lyckades skriva Muminfamiljen så pass starkt närvarande trots att de alltså inte var där. Och just den grundformen villa jag utforska i någon text, någon gång. Mitt nya manus om Algot/Beatrice visade sig vara ett perfekt tillfälle. Det visade sig nämligen att Algots morfar hastigt blev sjuk och måste fara till sjukhus. Därför blir Algot och hans mamma tvungna att fara hem till mormor och bo där och hjälpa henne då morfar inte var hemma.

Ganska snart uppstod ett lite oväntat behov hos mig att samla ihop saker som ”tillhörde” Algots morfar. Jag började helt enkelt att samla ihop små saker i en gammal cigarrlåda – ett slags fiktiv minneslåda. Jag hittade dessutom några gamla böcker om fåglar och insekter på loppis, som jag gjorde till morfars böcker, och som fick en viktig roll i manuset. Morfarskaraktären växte liksom fram i takt med att jag hittade hans saker. Det kändes väldigt fint att kunna skriva om de här minnessakerna och om böckerna samtidigt som jag kunde hålla dem i handen och titta och känna på dem. Morfars cigarrlåda och hans böcker ligger nu här på min sekretär bland mina andra saker. Dessa påhittade minnen gjorde det lättare för mig att skapa den närvaro i frånvaron vilken jag ville åt, då jag själv, liksom Algot i historien, kunde titta och känna på dem och nästan inbilla mig att de faktiskt tillhört hans morfar en gång. Och kanske likt Algot faktiskt sakna honom lite, märkligt nog.

För bara några veckor sedan kom jag plötsligt till ett slut i manuset. Ibland sker sådant oväntat. Jag gjorde då det som förväntas av en författare; jag läste manuset igen och igen (och igen) och jag ändrade och strök och jag lade till och tog bort och sedan skickade jag in manuset till mitt förlag Lange forlag. De har nu, till min stora glädje, meddelat mig att de vill ge ut även denna historia om Algot/Beatrice! Nu stundar alltså en del återstående manusarbete samt att börja skissa på omslag och illustrationer även till denna bok. Jag har redan nu gjort upp en bildförteckning och det hela verkar landa på runt tjugo illustrationer. Det ska bli riktigt roligt att få teckna Algot/Beatrice igen!

Jag kommer här på bloggen då och då att ge lite rapporter från mitt arbete med mitt nya manus och dess illustrationer.    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s