Lär dig att älska kritik och utvecklas av feedback

Att få kritik, respons eller feedback på det man skriver kan vara läskigt.
Ibland jämförs det med att slita ut hjärtat och hänga det i ett skyltfönster – eller att dra ner byxorna framför någon man inte känner. Ganska träffande och småroliga liknelser.

Men … Hallå! Det handlar bara om ord och meningar som kan kombineras på oändligt många olika sätt. Texten går att ändra och kan förbättras. Någon annan kanske kunde ha gjort det bättre från början men väldigt många hade också gjort det sämre.

Jag plockar upp Gudruns tråd från inlägget i måndags där hon skrev så fint om textrespons och att vänja sig vid att ta in andras synpunkter.

Precis så är det, du måste utsätta dig för det jobbiga för att bli van.
Till viss del har jag blivit härdad eftersom mina skriverier har publicerats i tidningar, men det går ändå inte att jämföra. Det var inga skönlitterära texter och det var inte heller någon som aktivt gick in och pekade på saker som jag kunde skrivit annorlunda eller bättre.

Första gången jag fick feedback och respons var på författarkursen. Klart att det var nervöst men vi var åtta personer som var i samma sits och jag tror att vi alla kom över den första nervositeten ganska snabbt. Vi fick dessutom bra vägledning av kursledaren, både i att ge och ta konstruktiv kritik. Förutom att det var intressant att höra hur andra uppfattade mina skrivförsök var det oväntat lärorikt att ge feedback till andra. Win win! En annan viktig upptäckt var att det som en person gillar och tycker är snudd på genialt kan en annan tycka är otydligt och önska utförligare beskrivningar kring. Det är svårt att göra alla nöjda.

Att relationen med min skrivkompis Hanna fördjupades gjorde att jag blev ännu mer van vid att skylta med mitt sätt att sätta ihop orden. Och nu, när mitt manus dessutom har gåtts igenom av flera testläsare, känns feedback som en så viktig och naturlig del i skrivandet att jag aldrig skulle vilja vara utan den.

Så, du som fortfarande skruvar på dig och undrar ifall du verkligen vågar visa upp din text för någon annan: Ta på dig din skottsäkra författarkostym och bara gör det. Både du och manuset kommer må bra av det i slutändan.

För att det ska kännas mindre jobbigt med feedback försöker jag påminna mig själv om följande:

1. Jag skiljer på texten och mig själv som person. Texten är bara en produkt som kan justeras. Det är skrivtekniken och storyn som bedöms – inte jag som individ.

2. Självklart vill jag bli bättre på hantverket. Därför försöker jag lära mig något av den feedback jag får för att kunna förbättra både det aktuella manuset och kommande texter.

3. Även rutinerade och bästsäljande författare behöver hjälp för att förbättra och finslipa sina manus. Ingen skriver ett perfekt råmanus.

4. Vem kommer responsen ifrån, en utbildad lektör eller en glad amatör? Är det bara tyckande eller konstruktiv kritik? En potentiell läsares och bokköpares omdömen kan förstås vara minst lika viktiga som de från ett proffs. Känns ändringsförslagen relevanta i det här skedet? Blir jag osäker kan det vara bra att dubbelkolla och resonera med någon mer innan jag bestämmer mig för att, eller på vilket sätt, jag ska skriva om något.

5. Så länge jag får höra att min text berör och att karaktärerna engagerar vågar jag lita på att jag är på rätt spår.

6. Mycket handlar om tycke och smak. Vi är, tack och lov, olika och med det stora utbudet av böcker och författare som finns är det ingen som kan älskas av alla. Det gör inget. Jag är beredd på att somliga inte kommer gilla varken feelgood-genren jag skriver i eller mitt sätt att skriva.

7. Personen som kommenterar kanske helt enkelt har glömt bort att kommentera de positiva detaljerna? Om jag hade bett om att få veta vad som är bra och fungerar fint hade kommentarerna garanterat sett helt annorlunda ut. Fokus ligger förmodligen mest på att hitta sådant som går att förbättra.

Den sista punkten leder till något intressant. Vi är ju så himla duktiga på att suga åt oss av det som vi uppfattar som dåligt. Du vet, bland 50 positiva omdömen minns vi bara de enstaka kommentarer som var negativa. Det stämmer irriterande nog för egen del.

Vad gör man åt det?
Jag har faktiskt ett knep, men det får bli temat för nästa veckas blogginlägg.
Ha det fint!


För dig som undrar hur bokplanen fortskrider, här är min aktuella att göra-lista:
1. Fortsätta researcharbetet kring egenutgivning. Det stannade av för några veckor sedan p.g.a. skrivupploppet.
2. Dags att ta tag i omslagsdesign.
3. Eventuellt skriva vidare på julnovellen som envist dyker upp i mina tankar.

2 reaktioner på ”Lär dig att älska kritik och utvecklas av feedback

  1. Så ofattbart sant och viktigt! Jag tror att jag hade debuterat många år innan jag gjorde ifall jag bara utsatt mina texter för konstruktiv kritik – eller någon kritik ö.h.t. Jag var så rädd för att bli kritiserad att jag skickade in råmanus som bara jag (och typ mamma) sett till förlagen – snacka om att skjuta sig själv i foten! Standardrefusering på standardrefusering i nästan tio år.

    Det var inte förrän jag till slut tog ett av mina manus till en lektör (fråga mig inte varför jag plötsligt vågade) som allt vände för mig. Jag fick detta manus sågat jämsmed fotknölarna. Jag grät och förnekade och trilskades, innan jag samlade ihop bitarna av mig själv och trots allt började ta till mig lektörens kommentarer. Nästa manus (inte det sågade – det var bortom räddning) efter det blev min debut.

    Jag tycker fortfarande att det är superjobbigt att lämna ifrån mig manus till någon som vet vad de gör, men jag VET numera att jag MÅSTE om det ö.h.t. ska bli läsligt. Det läskigaste jag kan tänka mig är ändå att låta ett manus som INTE stötts och blötts till förbannelse gå till tryck!

    • Wow, vilken kämpe du är! Tror att det är många som känner igen sig. Så bra att du lämnade till lektör och fint att du kunde ta till dig kommentarerna, även om det var jobbigt först. Grattis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s