Lördagsenkäten: Vilken är din huvudpersons favoritlåt?

När fiktiva personer ska gestaltas är det mycket författaren behöver ta reda på. Vad gillar hen för mat? Hurdant är hens morgonhumör? Och så vidare. Allt för att göra gestaltningen levande. Dagens fråga till Debutantbloggarna är: Vilken är din huvudpersons favoritlåt? .Berätta gärna om svaret varit självklart för dig eller om du behövt fundera.

Munspel i C-dur Illustration ur Pensionat Solvändan, Bild: M. Kvick

Mattias Kvick: Huvudkaraktären Algot, som också kallar sig Beatrice, lär sig spela munspel av en farbror i ett vissällskap på Pensionat Solvändan där de bor. Den första visan han lär sig spela är Gubben Noa, vilken han sedan spelar för sin nya kompis Mona när de sitter under bryggan vid Brygganäset. Han lär sig senare att även spela Månadssången (”Januari börjar året, februari kommer näst…”), vilket ju är en del av Beethovens nionde symfoni (och väldigt enkel att spela på munspel för den som får lust att prova). Min gissning är därför att just Gubben Noa och Beethovens nia är Beatrices favoritlåtar just denna sommar, även om han säkert lyssnar på annat när han inte spelar munspel, men det vet jag inte så mycket om. Vi har inte snackat så mycket musik jag och Beatrice.

Sven-Bertil Taube sjunger Gubben Noach (Fredmans sång N:o 35):

Rainbow med Ritchie Blackmore i spetsen spelar Månadssången (Difficult to cure, dvs Beethovens nia):


Ann Edliden: I ”Någon annans tidsfördriv” finns en hel del låttexter återgivna. Bland annat ställs huvudpersonen Doris öga mot öga med sin gamla favoritlåt från barndomen, ”Bra vibrationer” av Kikki Danielsson i en av nyckelscenerna. När jag valde ut den hade jag själv inte koll på texten i första versen, men det visade sig att ordet ”tidsfördriv” finns med, vilket gjorde att det kändes som att ÖDET hade ett finger med i spelet. Däremot nämns aldrig något om vilken favoritlåt Doris skulle kunna tänkas ha. Men när jag tänker på hennes övriga smak och intressen så känns det logiskt att hon skulle älska Annika Norlin och låten ”The quiz”, som handlar om frågor man vill ställa till en person man dejtar. ”Can you at all times wear socks because I’m still scared of feet” är ett exempel på en textrad som jag tror att Doris uppskattar extra mycket.


Motörhead Eat the Rich från 1987

Gudrun Furumark: Läsårets berättare är sextonåriga Sara. Hon lyssnar ofta på musik och skulle nog tycka att det var barnsligt att säga att man har en favoritlåt. Men om jag får välja en låt som betyder mycket för henne så säger jag Eat the Rich med Motörhead. Kolla in videon hörrni, och gläds åt att Lemmy har funnits bland oss.


Caroline Möllesand: I de kapitel som är skrivna ur Melindas perspektiv har jag flera känslosamma musikreferenser. I början är de kopplade till hennes minnen och associerar mest till smärta. En bit in i boken, när hon har hamnat på en speciell plats och tillvaron börjar kännas aningen ljusare, spelas ”Sun Is Shining” med Axwell Λ Ingrosso. Även om det inte är jättetydligt just då så kan den symbolisera vändningen för henne. Livet känns mer hoppfullt och andra känslor börjar spira.
Textraden ”And we’re gonna be alright, dry your tears and hold tight” bidrar till att den bara måste vara en av Melindas favoritlåtar. Jag hade själv inte sett videon till låten förrän jag letade upp länken nyss. Höj volymen! Kan någon undgå att bli glad av den?


Anna Grönlund: Men hjälp, fick ångest av den här frågan. Jag vet inte om min huvudperson har någon favoritlåt. I boken ligger hon mest och grinar och lyssnar på sin killes bands låtar; och eftersom just denna del av boken har vissa autofiktiva drag så får jag nog ändå länka till min man Olles (numera nedlagda) band Willowtree och låten ”Signs”. Den har ingen officiell musikvideo men nån vänlig själ på internet har klippt ihop en. Olle kommer bli jättesur och skämsig över detta men det får han ta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s