Den åttonde mars

Womens March 2018 Sansat plakat som dessutom rimmar.

Den internationella kvinnodagen blir annorlunda i år. På grund av pandemin kommer jag avstå från att demonstrera och ropa slagord. Jag kommer kanske inte ens gråta. Det brukar jag annars göra den här dagen, för få saker gör mig så rörd som åsynen av människor som går samman för att bekämpa orättvisor.

Snitsig formulering, pose och stil. Foto: Chelsea Denien

I och för sig är jag så lättrörd att det räcker med att titta på foton. Tårarna har runnit medan jag letat bilder till det här inlägget (de kommer från pinterest och jag har tyvärr dålig koll på upphovspersoner). Och när jag tänker efter så kanske jag inte demonstrerat även om det var möjligt. Jag har en ambivalent inställning till samordnade protester, eftersom jag aldrig tycker mig kunna stå för precis alla åsikter som framförs. Min skräck är att hamna i närheten av en militant falang som ropar drastiska slagord, typ ”skär kuken av torskarna.” Jag vill hellre skandera mindre våldsamt, till exempel: ”polisanmäl alla torskar,” eller, ”förbättra vården så att människor i prostitution kan få snabb och effektiv traumabehandling efter de övergrepp som torskarna utfört.” Som ni förstår är jag helt olämplig som agitator. Jag vänder och vrider på saker för mycket.

Till och med det här charmiga fotot har jag invändningar emot. Jag instämmer tveklöst i att Toxic är en av Britneys bästa låtar. Och toxisk manlighet låter ju inte trevligt. Men är det verkligen säkert att herrarna Bloodshy och Avant som skrev och producerade Toxic, inte har ett uns av det där giftiga i sig? Förmodligen har de det. För mörka tankar och värderingar, det har vi alla.

Miss Billington. Kärnfullt formulerad önskan (även om jag har en del funderingar kring suffragetternas våldsamma metoder)

Så med den här läggningen är det kanske inte så förvånande att jag blev hispig en bit in i manusarbetet, när mina förläggare hade synpunkter på narrativet i mitt manus. Ideologiska, feministiska synpunkter. Det verkade som att de ville att jag skulle skriva en annan sorts bok än den jag höll på med, en bok där feminismen erbjöd något slags lyckligt slut till min huvudperson. Jag visste att en välkänd feministisk profil medverkat på en av deras releaser. Tänk om de förväntade sig samma tvärsäkra retorik från mig som hon brukade producera? Och vad visste jag egentligen om skrivande, och om feminism? Tänk om Systerkonspirationen skulle åtala mig för kontraktsbrott på grund av bristande lojalitet? Eller ännu värre titta besviket på mig.

Kvinna med megafon i Storbritannien

På ett förlagsmöte luftade jag lite av mina farhågor. Sara och Agnes tittade inte besviket på mig. Tvärtom ledde det här till ett intressant samtal om feminism, och att jag förstod mer av hur de tänkte kring texten. De ville (såklart), inte att den skulle skrivas på slagordsprosa. Jag har fortsatt att gestalta berättarjagets upplevelser av kön och klass precis så kladdigt, bökigt och grumligt jag förmår.

Jag hoppas kunna skriva en bok som kan läsas som en feministisk roman, men också som en roman om klassklyftor, litteratur, familjerelationer och vänskap. Med mera. Skönlitteraturen har ju den fördelen att den kan vara full av nyanser och tveksamheter, och i mycket skapas tillsammans med läsaren.

Indiska kvinnor protesterar efter ännu en gruppvåldtäkt

Det finns annat jag hoppas på också, så här på internationella kvinnodagen. Jag hoppas att världen ska förändras. Jag hoppas att jag en dag ska få berätta för psykologstudenter som kommer till mitt jobb på studiebesök att jag tidigare ägnade en stor del av min arbetstid åt att hjälpa tonåringar som varit utsatta för våldtäkt. Jag hoppas att studenterna ska titta chockat på mig, men att jag ska kunna lugna dem med mina ord. ”Jag förstår att ni blir upprörda, ledsna och arga av att få veta att sexuellt våld varit så utbrett. Men gläd er åt att saker går framåt och att det nu för tiden är det ytterst, ytterst ovanligt att män våldtar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s