Lördagstipset: Hit vänder jag mig för inspiration

Ann Edliden: Jag lyssnar mycket på poddar, men som gammal radiojournalist har jag dålig fördragsamhet med dåligt ljud. I denna tidsera kan det vara lätt att glömma bort hur skönt det är att lyssna på proffs. Jag tycker att Lundströms bokradio i Sveriges Radio P1 alltid tar upp skrivande och skrivprocessen på ett väldigt lyhört sätt och Marie Lundström är en skicklig programledare. Ska jag tipsa om en bra skrivpodd så får det bli Ninni Schulmans och Caroline Erikssons Skriv en bestseller – eller en annan bok. Den lades visserligen ner 2017, men alla gamla avsnitt finns tillgängliga för lyssning.

Mattias Kvick: Jag får helt enkelt bita i det sura äpplet, ta tjuren vid hornen och komma ut som den i gänget som varken läser bloggar eller lyssnar på poddar. Jag söker extremt lite inspiration på nätet. Är jag på nätet i samband med mitt skrivande är det mest för research och annat torrt.

Men på blogg-gruppens inrådan tänkte jag här istället tipsa om den bok-prat-podd jag själv, tillsammans med min syster Anna Widerberg, nyligen sjösatt. Något förmätet kanske att tipsa om sin egen podd, men jag finner det väldigt inspirerande att göra den och det var ju det det skulle handla om idag. Inspiration, alltså. Och det är oerhört inspirerande att läsa en bok inför ett nytt podd-avsnitt, och lika inspirerande är det att sedan också prata om boken ifråga. Det blir ett helt annat slags läsande, med nya ögon. Och det är ju fantastiskt roligt att grotta ner sig i en bok och en författare. Har man riktig tur kan man ju till och med lära sig något, kanske något om skrivande.

Sist läste vi Pesten av Albert Camus, vilket resulterade i det nyligen publicerade avsnittet Hemsökelsernas gissel. Detta och vårt första boksnack Om bråkiga böcker, samt kommande avsnitt finner ni på podden Mellan mörker och ljus: Mellan mörker och ljus | Lyssna gratis på SoundCloud Redan på måndag spelar vi in ett nytt avsnitt. Vi har precis läst en bok av Tove Jansson, men vilken bok vi då kommer att prata om får vara hemligt tills vidare. Välkommen in att lyssna om du blir nyfiken!

Gudrun Furumark: Jag vänder mig till Nick Cave (musiker, låtskrivare, författare) och hans fans. På sidan Red Hand Files besvarar Nick frågor om allt möjligt, bland annat den kreativa processen. En favorit är svaret på frågan: vad ska man göra om låttexterna inte kommer när man försöker skriva? Jag uppskattar också svaret på frågan: måste man vara psykiskt sjuk eller känslomässigt skadad för att blir en stor konstnär? Nick Caves skriver både rörande och humoristiska svar. Frågeställarnas hängivenhet blir en påminnelse om hur mycket konst kan betyda för oss människor. Det är inspirerande.

Caroline Möllesand: Jag har redan tipsat om tre skrivbloggar i ett separat inlägg, så i dag vill jag tipsa om en podd. Än så länge är jag inte någon flitig poddlyssnare men Skrivradion har jag lyssnat på flera gånger. Eftersom det finns hela 152 avsnitt (!) borde de flesta skrivintresserade kunna hitta något som lockar. Skrivradion drivs av Jeanette Niemi på Kreationslotsen och samtalen handlar om allt möjligt inom skrivande – från författarsamtal och skrivprocess till lyssnarfrågor och skrivövningar. Klicka på länken för att se utförlig beskrivning om varje avsnitt.

Anna Grönlund: Jag har lite svårt för poddar, tycker det är sååå jobbigt att inte få vara med och snacka! Har kronisk mundiarré och kommer alltid på en massa smarta saker, och så hör de inte vad jag säger!

Tipsar ändå om ”Godmorgon, midnatt!” där Andrea Lundgren och Sara Abdollahi snackar litteratur. Andrea körde även podcasten ”Skogarna”, den är fantastisk, även om det just nu inte kommer några nya avsnitt.
Gillar även: ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker” med sjukt roliga Anna Bågstam (m fl) och ”Debutera eller dö” (Grattis till debuten förresten, Nina! Yeah Ordfront! Skönt att du inte behöver dö.)

2 reaktioner på ”Lördagstipset: Hit vänder jag mig för inspiration

  1. Tack för all inspiration här! Jag är (av hälsoskäl) begränsad i mitt skrivande och söker ständigt sånt som kan påminna om att det bor en törstande författarsjäl i en stukad kropp.
    ”Skriv en bestseller …” var mitt sällskap förra året. Nu har jag fått tips om mer att upptäcka.

    • Roligt att vi kan vara till hjälp Cecilia. Och ibland (ofta), är ju livet sådant att man inte kan skriva i den utsträckning man önskar. Klokt av dig att ändå hålla liv i ditt intresse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s