Att råka tjata hål i huvudet på folk innan boken ens kommit ut

Detta är del 2 i min serie Otippade Författarproblem. Del 1 finns här.

Jag är medveten om att detta är ett debutantproblem (åtminstone tror jag det), men likväl har jag drabbats av kan-inte-posta-om-något-annat-än-boken-i-sociala-medier-syndromet. Rutinerade författarkollegor berättar att de inte ens minns vilket datum deras tredje/femte/sjuttioelfte bok ges ut. Själv har jag funderat på att skaffa någon slags app som räknar ner dagarna (det är förresten 86 dagar kvar när du läser det här blogginlägget). 

I förra veckan kom förlagets sommarkatalog ut, där man för första gången kunde läsa i en tryckt produkt att min bok bevisligen kommer att existera. Naturligtvis var jag tvungen att skärmdumpa och lägga ut på min egen Facebookprofil. Men jag har faktiskt satt upp lite regler för mig själv. Jag får till exempel inte lägga ut på både Facebook och Instagram samtidigt om det inte är något exceptionellt som behöver delas. Jag nöjer mig oftast med att bara försöka fösa folk hit till bloggen från min story på Instagram, där jag föreställer mig att endast mina hardcore fans samt mina närmsta vänner orkar med mig.

Min värsta mardröm är att det till slut går så långt att jag inte kan avgöra var mitt personliga varumärke slutar och min egen personlighet börjar. Att jag kommer att spamma alla grupper på Facebook med länkar till nätbokhandlarna och “Jag är säker på att min bok är något för dig”-kommentarer när vilt främmande människor efterlyser boktips i olika grupper. Kanske måste jag skriva ett medieträningsinlägg även för mig själv, som Gudrun föreslog i ett tidigare inlägg här på bloggen. 

För hur undviker man att tjata hål i huvudet på folk innan ens debutroman ens givits ut? Svaret är att jag vet inte. Men jag har 86 dagar på mig att ta reda på svaret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s