Om moms och annat roligt

Lite anti-inspiration någon? Inte det, nå men jag tänkte ändå skriva lite om det oerhört spännande området moms. Ty som skrivande eller tecknande kulturarbetare och frilansare är det svårt att komma undan. Ty det står skrivet att det en dag skall komma, då du står öga mot öga med momssatserna…

Oskyldig kulturarbetare på starta-eget-kurs

Innan jag startade min firma var jag på en starta-eget-kurs arrangerad av självaste Skatteverket. Efter en kort introduktion frågade kursansvarig oss vilka områden vi planerade att verka i. Det var mest butiksplaner och företag inom tjänstesektorn vill jag minnas. Men så kom frågan till mig: ”Kultur” svarade jag oskyldigt. Hon som ledde kursen fick då något paniskt i blicken. Likt en Pontus Pilatus tvådde hon sina händer, höll så upp Skatteverkets heliga logga och ropade ”Vik hädan Kulturarbetare!” medan hon stänkte vigvatten på mina åhörarkopior. ”Kultur hinner vi inte gå in på här, det är fruktansvärt svåra momsregler!!!” klippte hon av med. Vi lämnade därefter ämnet omedelbart och kvällen kunde sedan lugnt och fint fortsätta utan kultur och enligt kursplanen. (Jag kan eventuellt ha överdrivit denna händelse, men det var i stort sett så det gick till.)

Bara så att ni vet vad ni ger er in på; ”…fruktansvärt svåra momsregler!!!”

Jag fick naturligtvis lust att påpeka att det ju var deras egna, alltså Skatteverkets, momsregler hon pratade ner. Det är minsann inte vi kulturarbetare själva som har hittat på att det ska finnas tre olika momssatser, samt ett momsfritt alternativ! ville jag säga. Men jag ville heller inte fresta ytterligare på hennes hjärta och nerver. Det hade varit elakt. Ty det var ju när allt kom omkring inte heller hon som hittat på reglerna.

Jag gick från kursen med en känsla av att jag höll på att ge mig in i någonting fullständigt obegripligt. Jag skulle tvingas hantera skatteregler inte ens någon från Skatteverket förstod sig på! Avsikten med kursen gick på så vis förlorad. Jag misstänker ju annars att syftet var att vi efteråt skulle känna oss bättre informerade och lite mer säkra på vad vi ämnade ge oss in i. Men det gjorde alltså inte jag.

Men inte avskräckte det mig! Glad i hågen (nåja) ansökte jag om F-skatt och plötsligt såg jag en egenföretagare i badrumsspegeln. Vi kulturarbetare kommer liksom in i företagsvärlden via en bakdörr, lite på snedden. Vi brinner oftast inte för entreprenörskapet i sig och vi har sällan en lysande idé som ska revolutionera marknaden. Och vi är sällan slängda i vare sig ekonomi eller bokföring.

Bilderna i Starta-eget-tidningarna jag sedan fick till mig föreställde unga män och kvinnor, ledigt men korrekt klädda (alltid i kavaj), alltjämt leende i svala konferensmiljöer. I dessa fick jag tips om hur jag lägger upp en affärsplan, hur jag nätverkar på LinkedIn (sämsta appen ever) och hur jag bäst säljer in min unika produkt i en snyggt formulerad hisspitch, etc. Jag slutade att läsa dessa tidningar omedelbart, och mådde genast mycket bättre!

Svala företagare som nätverkar i en sval miljö

För att sammanfatta:

1. Ja, momsreglerna är en djungel ingen förstår sig på, inte ens Skatteverket.

2. Men du lär dig med tiden! Det gör säkert Skatteverket också.

3. Skicka de glansiga företagsmagasinen i pappersåtervinningen direkt! Det kommer att göra dig väl!

3 reaktioner på ”Om moms och annat roligt

  1. Intressant att Skatteverkets egna inte vill ta i kulturarbetare ens med tång. Varför förenklar de då inte reglerna så att de själva kan dem? Jaaaas hå hå ja ja…

  2. Otroligt roligt! Och samtidigt så sorgligt. Jag får galopperande panikångest av blotta omnämnandet av Skatteverket och svala företagare som nätverkar.

    • Tack! Jag förstår hur du känner, men man lär sig allt med tiden. Det tog många år innan jag vågade ge mig i kast med F-skatt och firma. Innan dess anlitade jag olika faktureringsbolag för att slippa. Det är en väg att gå för att liksom komma igång.
      Ta ett steg i sänder så minskar ångesten. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s