Är du nyfiken på Scrivener?

Skrivprogrammet Scrivener Caroline Möllesand

Det var i skrivprogrammet Scrivener som jag började utveckla min manusidé och bygga min romanvärld. Jag skapade mappar och dokument för mina karaktärer, skissade på tänkbara scener och samlade fakta och bilder. Så småningom började även kapitlen växa fram.

Jag har älskat Scrivener från första stund. För mig är det en fördel att ha allt samlat i samma dokument och det är ett verktyg som gör mitt skrivande enklare.

De flesta jag känner till skriver i Word och det fungerar givetvis alldeles utmärkt, så jag försöker inte omvända någon. Det finns säkert fiffiga funktioner där också, snarlika de som jag nämner här, men jag har själv aldrig använt Word för större skrivprojekt. De författare som inte vill lägga så mycket fokus på själva skrivprogrammet lockas kanske inte av Scrivener, men för oss som gillar att strukturera och småpyssla har det sina fördelar.

Ibland sägs det att tröskeln är hög för att komma igång med Scrivener. Njae, säger jag då, även om det är korrekt att det finns otroligt många funktioner i programmet. Jag känner dock inte till alla – och det behövs inte heller. Det går bra att börja använda det utan att kunna allt.

Innan du fattar beslut om köp kan du ladda ner Scrivener på prov och du har 30 dagar på dig att testa. Generöst nog är det bara de dagar du verkligen använder programmet som räknas. Jag har för mig att jag testade i en dag innan jag köpte skarp version eftersom jag gillade det direkt.

Nu låter jag som värsta säljaren här, men jag försöker bara vara informativ. Programmet köps hos Literature & Latte och kostar idag 569 kronor som engångskostnad. Där finns också gratis manualer och instruktionsfilmer på engelska att ladda ner.
Manualerna är på tok för tråkiga och invecklade för mig, jag tycker det är enklare att förstå genom att titta på filmer. Jag var också med på ett kostnadsfritt webinar med Joseph Michael, även det på engelska.
Hos Moderskeppet finns gratis provavsnitt och en omfattande Scrivener-kurs på svenska. YouTube och Google är som vanligt också hjälpsamma.

Jag har skapat ett exempelprojekt, ett ”låtsas-manus”, och tagit skärmdumpar för att kunna visa lite hur programmet ser ut.

Lista på fem smarta funktioner i Scrivener:

 1. Tre olika vyer gör projektet överskådligt
Skrivprogrammet Scrivener skrivläge
Bild 1.

Bild 1: Skrivläge. I ”pärmen” till vänster ser jag allt innehåll, i mitten ligger skrivfältet och till höger har jag anteckningsfältet. Det går att byta tema och anpassa utseendet ännu mer. I läget ”komponera” blir det helt distraktionsfritt med bara skrivytan synlig.

Scrivener anslagstavla
Bild 2.

Bild 2: Anslagstavla. Här visas kapitlen i en mapp som indexkort med rubrik samt några rader synopsis. De är lätta att flytta runt.

Scrivener projektlista
Bild 3.

Bild 3: Projektlista. Välj själv vad som ska synas här. I mitt exempel syns vem som har perspektivet, status (klar, pågår, att göra) och antal ord. Här är det många som lägger till projektmål men det har jag inte använt mig av än.

Scrivener: mappar, anteckningar och ögonblicksbild
Bild 4.
 1. Struktur med mappsystem
  Bild 4, till vänster: Du kan öppna en befintlig mall för romaner eller börja helt från scratch och skapa dina egna mappar som hamnar på vänstersidan i det som kallas ”pärmen”. Jag har delat mitt exempelmanus i tre delar (mappar) och lagt kapitlen (dokumenten) under respektive huvuddokument och numrerat dem. Under själva manuset har jag mappar för tänkta scener längre fram, karaktärer, platser och research. Det går bra att att importera och spara webbsidor så att de blir tillgängliga offline.
 2. Anteckningar
  Bild 4, mitten: Det här älskar jag – utrymmet för anteckningar! Antingen skriver jag i förväg in sådant jag tänkt ha med, eller saker jag inte får glömma. När ett kapitel är färdigskrivet har jag lagt över ”slask” här, d.v.s. alternativa formuleringar eller meningar och stycken som inte platsade men som jag ändå vill spara ifall jag behöver dem i ett senare skede.
 3. Ögonblicksbilder / Snapshots
  Bild 4, till höger: Det här är till för att spara olika versioner av texten. Här finns allt kvar, lätt att hitta utan att ta stor plats. Jag klickar alltså på den lilla kamerasymbolen innan jag börjar redigera eller ändra något i kapitlet. Den funktionen har jag använt flitigt.
 4. Färger och ikoner
  Den som vill leka loss ordentligt kan färga och särskilja med en mängd olika ikoner. Under skoltiden använde jag överstrykningspennor i olika färger för att minnas bättre – även här gör färgerna att innehållet blir tydligare och lättare att hitta för mig. Jag har till exempel olika färger för varje perspektiv. Det finns stora möjligheter att redigera färgerna och du väljer själv hur mycket som ska färgas, bara ikonen eller hela raden.

Följande går så klart också att göra i Scrivener:

– Ställa in formatering; typsnitt, radavstånd, indrag, punktstorlek, m.m.

– Importera Worddokument och dela upp ett längre dokument i separata kapitel. Googla!

– Exportera valda delar av manuset som pdf eller Worddokument, det kallas att man ”kompilerar” det. Perfekt för att skicka till lektör eller testläsare.

– Använda det till fler projekt än bara bokmanus, till exempel för att få struktur på sin skrivkurs eller bloggplanering.

Jag har förstått att Scrivener 3 än så länge bara finns för MacOS och att Scrivener 1 finns för Windows, men var noga med att kolla upp vad som krävs innan du köper. (Uppdatering: Fr.o.m. 23 mars 2021 så finns Scrivener 3 även för Windows.)

Projekten säkerhetskopieras automatiskt till vald Dropbox-mapp och det går att skaffa programmet till olika enheter. Det har jag inte vågat mig på än eftersom jag är rädd för att det inte ska synka korrekt, men det är förmodligen en helt obefogad rädsla.

Berätta gärna vilka dina favoritfunktioner är eller tipsa ifall du känner till någon bra Scrivener-guide. Alltid kul att lära sig fler trix.

8 reaktioner på ”Är du nyfiken på Scrivener?

 1. Älskar Scrivener! Jag har använt det ett och ett halvt år och är så nöjd. Ett av de program jag köpt till datorn och är mest nöjd med, värt varenda liten krona och öre. Det finns många bra funktioner att använda så här kommer min topp-tre-list utan inbördes ordning:
  – förstora den aktuella sidan jag jobbar med och dölja allt annat på datorns skärm – vips så försvinner allt annat spännande som gärna pockar på ens uppmärksamhet
  – mappar med sidor gör det lättöverskådligt och lätt att hålla ordning
  – länka till sida i manuset (jag använder det ffa i registret för att snabbt och enkelt hitta i bokmanuset)

  Jag önskar att jag hade haft Scrivener när jag skrev min C-uppsats – det hade verkligen underlättat mitt och min och min kursares arbete.

 2. Hej!
  Jag har nyligen uppgraderat till Skrivener 3 för Windows.
  Vilket typsnitt använder ni i programmet så det blir läsligt på skärmen?
  hälsninar Göran D

  • Hej, kul att du gillade det och blir sugen på att testa. Men titta igenom några instruktionsfilmer först, och anteckna gärna, he he, det är lätt att glömma bort var alla funktioner finns. Jag får fortfarande leta efter vissa grejer då det är så omfattande. Hoppas det går bra för dig! 😀

 3. Tack för inlägget! Jag älskar Scrivener jag med men vill gärna skriva i A4-långa ark. Vet du om det går att ställa in eller måste man själv hålla koll på antal tecken på varje sida och aktivt byta dokument hela tiden?

  • Hej Lotta! Jag använder det inte själv men jag ser att man kan välja ”visa sidvy” under menyn ”Innehåll” –> ”Textredigering”. Då delas dokumentet upp i ark. Vågar inte lova att det är exakta A4-mått dock. Hoppas det var till någon hjälp, lycka till! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s