Att vara livrädd och fri samtidigt

I dag gästbloggar Sofia Rönnow Pessah. Hon debuterade 2020 med romanen ”Männen i mitt liv”, som utkom på Wahlström & Widstrand.

Foto: Alexander Mahmoud.

En av de vanligaste frågorna jag får kring skrivliv är hur man vinner kampen mot skrivkrampen. Utan att framstå som årets mest osköna människa, känner jag inte helt igen mig. 

För att förhålla sig till sig själv som en skrivande person tror jag att man behöver fatta ett beslut. Jag bestämde mig när chocken lagt sig av att mitt inskickade manus faktiskt skulle ges ut och jag insåg behovet av att ställa mig frågan om vilken roll författarskapet skulle ha i mitt liv. I uppmärksamheten och spännande samtal och möten var det lätt att ryckas med, men för att landa i hur jag såg min framtid behövde jag ställa frågan; varför skriver jag? 

Skrivandet är inte mitt allt. Det är ett verktyg för att förstå och förhålla mig till världen jag lever i. Det är inte mitt mål att uppnå en produktionstakt som gör att jag kan försörja mig på mitt skrivande nödvändigtvis (även om jag såklart inte skulle klaga om så skedde). Istället vill jag säkerställa att skrivandet är så kul eller utvecklande som möjligt. Det mesta i ens liv fulas ner av måsten och krav. Genom att landa i att jag har ett jobb på 80 % med en lön jag kan leva på, kan jag tillåta mig själv att låta skrivandet vara framförallt något som berikar mitt liv snarare än tynger det. I den lösningen finns en enorm frihet. 

Det låter kanske lite väl enkelt och självklart är inte jag befriad från förkrossande självtvivel och sömnlösa nätter med tankar om mina oöverkomliga brister, men jag har sällan skrivkramp. Det är bara så att jag helt enkelt är okej med att ibland inte vara i skrivläge. Det finns oändligt många texter om vikten av kontinuitet, att gå upp sju på morgonen och dricka grönkålssmoothies och att producera. Det kanske är sant för många men det är inte sant för alla. Definitivt inte för mig. 

För mig är två insikter viktiga för min produktionsförmåga. 1. Att känna att det jag skriver är något jag själv vill få reda på; alltså att jag främst skriver för mig själv och 2. Att det finns en massa olika delar av att vara produktiv, varav ordräkning inte är allt. Bägge är olika sätt att slåss med rädslan och friheten. 

När jag börjar skriva för någon annan än mig själv märks det omedelbart på resultatet. Just nu skriver jag – eller snarare inte skriver utan tänker – på utkast två av roman två. Det blev uppenbart att en tredjedel av första utkastet var skrivet för publiken snarare än för min egen nyfikenhet. De delarna är platta, moraliserande och tråkiga. När jag kunde landa i det kunde jag också ge mig själv tid att landa i vad det var jag ville med min roman. Istället för att hetsa och omarbeta texten med gissningsvis massor av skrivkramp började jag grubbla. Jag tänkte på texten, på vad som fanns, vad som inte fanns och varför jag gjort de val jag gjort. Utan att ha skrivit en rad har nu massan börjat förändras och jag förstår varför vissa delar inte flyger. Vad jag inte kunnat verbalisera hittade fram genom mitt grubblande. I de delarna som inte varit bra har en rädsla funnits. Den är kopplad till att bli dömd och felläst och allt som jag med första romanen vet att man kan vara med om. Eftersom jag har kunnat identifiera rädslan, tror jag mig också kunna undvika att lyssna till den, men det kräver tid.

Att skriva är att vara livrädd och fri samtidigt. Bägge är både en drivkraft och en hämmare. När man fastnar för mycket i det så är mitt tips att ställa dig själv frågan; varför skriver du? Och sen våga.

Ps. Eftersom att leva är att ständigt konfronteras med sina livslögner ska tilläggas att jag hade extremt svårt att få ihop den här texten och eventuellt led av en del skrivkramp under tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s