Om skrivarkurser

Efter förra veckans inlägg var det flera som kommenterade att det ändå var ganska bra jobbat att mitt första inskickade manus fick flera finrefuser, och en antagning på det. Visst, det kanske det var – men vill ändå vara tydlig med att jag har gått den så kallade långa vägen – genom flera års skrivarkurser på folkhögskola, universitet, studieförbund och så naturligtvis Sören. Redan innan jag skickade manus till förlag hade det alltså lästs av ett trettiotal författarkolleger (varav kanske tio redan hade gett ut egna böcker), lektörslästs av fem olika publicerade författare och vridits och vänts under flera år. Så det var långtifrån ett oskyldigt litet newbie-manus när det faktiskt hade gått så långt att jag kände mig beredd att skicka in det.

Kostar inte allt detta jättemycket pengar, undrar ni kanske. Nej för vet ni – vi bor i Sverige. Folkhögskolor och universitet är helt GRATIS. Några hundralappar i kurslitteratur. Resten står skattebetalarna för. Man kan t.o.m få gratis pengar från CSN!

Och det är en jävla tur. Annars hade jag varit ett fall för lyxfällan vid det här laget. Jag hade suttit där och lipat och Magnus & Magdalena hade sagt ”650 högskolepoäng OCH fyra år på folkhögskola, och så inkomstförlusten på det, och det är inte ens någon struktur i kurserna du väljer, här är allt från fysik till tjeckisk film! Anna, hur tänkte du nu?”

Och jag hade grinat och ba: ”Buhu, jag tänkte inte, det är som liksom… ett beroende”. För det är det.
Om jag kommer in på alla kurser jag anmält mig till i höst handlar det om studier på 700% av heltid, och så tvåbarnsmamma, läkare och debutantbloggen och boksläpp på det. ”Det går ju inte ihop!” säger Magnus&Magdalena. ”Buhuu, nä jag ser det nu”, skulle jag säga och se ut som världens mest korkade person som uppenbarligen inte kan klockan eller nåt skit, för det går ju inte ihop.

Nån borde kanske ringa nån. För att be om hjälp liksom.

Så innan ni betalar en massa pengar till lektörer och coacher online som tar tusentals kronor för att läsa ert manus, gör som jag och kolla om det finns möjlighet att gå en kurs först. Det är billigare, roligare, och mer givande. Bonus: det ser bra ut i följebrevet sen.

Men nåja: Jag började arbetet med min bok på Långholmens Folkhögskola (som trots namnet ligger i Sundbyberg). Det var ett infall att söka dit, jag sökte med några helt orelaterade noveller och en vag idé. Jag hade en liten bebis, ville inte jobba på jobbet och kunde inte flytta, så det var distansupplägget som lockade mig.

Det var på folkhögskolan jag fick både tid och möjlighet att faktiskt arbeta ihop mina förvirrade tankar till en längre text. Jag hade absolut ingen aning om vad jag höll på med. Till skillnad från t.ex. Ann skrev jag inte regelbundet i mitt arbete, och saknade ganska mycket grundläggande kunskaper om dramaturgi och perspektiv och meningsbyggnad och tja, det mesta faktiskt.

Jag har förstått att det finns många som sitter och trycker på sina manus och inte vågar visa det för NÅN innan det är dags att skicka till förlag. Det är lite konstigt tycker jag. Jag tror inte att det går att få det bra själv, helt enkelt. Eller, det är i alla fall mycket svårt.

Allt det där lärde jag mig genom att faktiskt skriva. Och ett år senare var det fortfarande långt ifrån en färdig bok – men det var hundratusentals ord att redigera, och det räcker ganska långt. Plus att jag fick kompisar som skrev, som gärna hjälpte mig att läsa och redigera. Och som gav mig massor av inspiration.


Jag passade på att ställa några frågor till Stefan Villkatt – huvudlärare på Långholmens Författarskola. Stefan är skrivpedagog sen många år, och en superschysst person.

Hur är upplägget på kursen?

Tempot på Långholmens författarskola är högt; varje vecka får deltagarna en skrivuppgift som ska lämnas in veckan efter. Alla uppgifter är till för att hjälpa manuset framåt, så deltagarna skriver alltid enbart på sin egen text. Du ingår i en liten grupp på maximalt sex personer, som du blir läst och får respons av varje vecka. Långholmens författarskola tror på textsamtalet som metod för att hjälpa varandra att göra våra egna manus tydliga för oss själva.

Kan man söka om man har dyslexi/svenska som andraspråk/NPF/annat?

Ja, det går bra, vi har flera fungerande exempel genom åren på kursdeltagare med både diagnoser och andra förstaspråk än svenska som gått och utvecklat sina manus på skolan.

Vilka slags texter kan man arbeta med på kursen?

På Långholmens författarskola kan du arbeta med framför allt med fiktiva prosamanus av olika karaktär.

Är det svårt att komma in? Hur tänker ni när ni väljer vilka som kommer in på kursen?

Ja, det är svårt att komma in.

Med det sagt, så har vi på Långholmens författarskola kanske en annorlunda syn på litteratur än andra populära skrivarkurser. Det har hänt mer än en gång att ansökningar från folk som gått Biskops-Arnö, eller någon av de andra bra folkhögskolorna, fått ett negativt besked från oss. Så tveka aldrig att söka, det kan vara dig vi söker.

Vi tar inte heller bara in folk, hejvilt, utan försöker se till att de vi tar in också får sina texter sedda. Att skapa grupper av individer som vi hoppas kan läsa varandra på ett sätt som hjälper alla i gruppen framåt är en grundläggande del av vårt antagningsarbete.

Tack Stefan! Hade aldrig blivit någon bok utan dig.

Och: Jag rekommenderar å det bestämdaste att anmäla sig till en skrivarkurs. Både folkhögskolor och universitet har pågående ansökningsperiod just nu. Tipsa gärna om bra kurser i kommentarerna!

/A

En reaktion på ”Om skrivarkurser

  1. Hej!
    För det första vill jag tacka för dina underhållande inlägg! Stor igenkänningfaktor på detta…
    Jag tänkte söka en folkhögskolekurs med ett skrivprojekt jag jobbat med ett tag och undrar om du har några tips inför ansökan? Stort som smått, allt är välkommet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s