Om att skriva essä

Författaren tar en välförtjänt tankepaus mellan två essäer.
(Obs! Ceci nést pas une pipe!)

Under tiden jag skrev mitt manus till Pensionat Solvändan, och när jag nu arbetat med manuset till uppföljaren, har jag parallellt även arbetat med att skriva essäer. Om jag bara fick välja en enda form att skriva i under resten av livet så fick det nog bli essäformen. Jag kan inte tänka mig något mer inspirerande!

För dig som inte är bekant med formen ska jag här ge en kort beskrivning. Essay, som det egentligen stavas, betyder ursprungligen ’försök’ vilket säger en hel del om formen. ”Med essä förstår man numera företrädesvis faktabaserad, personligt hållen sakprosa” förklaras det på Wikipedia. Det är ett försök att ringa in ett ämne, från början ett slags form för en uppsats. Någon beskrev att läsa eller att skriva en essä som en vandring. Och de bästa essäerna jag läst passar väl in på den liknelsen. Men varför skriver man då en essä?

Tänk dig att du går och funderar på något. Du kanske tänker på en världsatlas (ty det gör man ju ibland), och så börjar du fundera på varför den ser ut som den gör? Varför är alltid Europa placerat i mitten på kartan? Och vad gör det här med vår bild av världen? Du börjar leta och hittar gamla eller nya alternativa kartor över världen där Europa inte är avbildat i centrum. Du hittar en karta där Europa är placerat längst till vänster och där mitten domineras av Stilla Havet med Hawaii som mittpunkt. Nord- och Sydamerika finner du längre bort åt höger på kartan. Det här är också världen tänker du.

Nu tar tankarna fart – du inser att hela vår världsbild och vår omvärldsbevakning är påverkad av vår traditionella eurocentriska världsatlas, som bara är ett påhitt! Jorden är ju rund! Det går inte att rita en rättvis karta på en tvådimensionell yta. Dels blir länder och hav alltid något förvridna, förstorade eller förminskade, dels måste kartan delas av på något vis. Och just avdelningen gör att alla kartor måste innehålla länder eller regioner i utkanten, i periferin.

Nu har du ett ämne för en essä! Du kan börja att skriva om den traditionell världsatlasen som utgångspunkt för ett vidare betraktande av hur vi delar upp hela vår värld i ett påhittat ”väst och öst” som om det vore sant. Och vad detta i sin tur gör i vår syn på andra människor från olika delar av världen. Du kan gå vidare i tanken kring hur världens länder och dess folk genom våra kartor otrevligt nog har rangordnats enbart utifrån vem som en gång i tiden ritade dem, och hur detta påverkar oss än idag. Fortsätt skriva så har du snart en färdig essä. Check!

Den seriöse essäisten använder så klart endast pålitliga, analoga skrivdon. En pulpet som underlag är att föredraga!

Essän är som den perfekta blandningen av facklitteratur och prosa, vilket är det jag går igång på. Det är helt okej att citera eller på andra sätt hänvisa till böcker, filmer, artiklar, mm. men om du gör det måste du vara noga med källhänvisningarna! Mellan citat och rena fakta är du däremot fri att skriva och resonera lite som du vill och följa din tanke utifrån ämnet. Och det bästa är att du inte måste komma fram till något svar. Ibland gör man det, ibland inte. Ibland är det bara beskrivna tankegångar.

Essän kan vara kort eller lång. Albert Camus essä Människans revolt är en bok på 396 sidor, medan en essä av Sven Lindqvist kan vara endast på fyra sidor. Det finns egentligen ingen övre eller undre gräns. Men om den blir för lång kanske man ska fundera på om man inte ska skriva flera essäer i stället? Men det är inget måste, fråga Camus!

Nu har jag tre längre essäer som jag känner mig nöjd med och som jag försöker att färdigställa för att kunna skicka till förlag. Jag misstänker dock att publicerade essäsamlingar varken rymmer rikedom eller berömmelse, men å andra sidan ligger det i så fall helt i linje med allt annat jag tar mig för här i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s