Känslan av att debutera med ljudbok och e-bok

Idag gästbloggar Jennifer Berglund som gett ut boken Klimatsmart och fullkomligt förvirrad

Jag har alltid varit ganska hemlig av mig och delar inte gärna med mig om något jag gjort förrän allting är helt klart, och knappt ens då. Så när jag äntligen fick ett ja från ett förlag som ville ge ut min debutroman visste ingen av mina närstående, med undantag min man, ens om att jag försökt mig på att skriva ett bokmanus.

När väl den första glädjen över att ha fått ett ja börjat lägga sig insåg jag med fasa att jag nu skulle behöva dela det jag skrivit med inte bara mina närstående, utan även alla andra som kunde tänkas vara intresserade av att läsa en feelgood-roman om en kvinna som bestämmer sig för att försöka bli mer miljömedveten under sin hemester.

Då releasedatumet närmade sig började jag försiktig berätta för släkt och vänner att jag skrivit en bok och mina föräldrar fick läsa manuset innan boken släpptes. Jag väntade med skräckblandad förtjusning på deras omdömen och förfasade mig över att huvudkaraktären faktiskt blir kär där ute på landet. Skulle verkligen pappa klara av att läsa de romantiska scenerna som hans ”lilla flicka” skrivit? Och vad skulle min boktokiga mamma egentligen tycka?

Mina farhågor besannades direkt när mamma genast började jämföra sig själv med huvudkaraktärens mamma i boken. Den påhittade huvudkaraktärens påhittade mamma. Men jag antar att det är det som är det fina med att läsa. Att alla har rätt till sin egen tolkning.

Jag fortsatte att i så korta meningar som möjligt berätta om boken, för vem kunde egentligen vara genuint intresserad av att höra om en bok som jag skrivit?

När releasen var några veckor bort blev jag plötsligt väldigt medveten om att jag själv slentrianmässigt ger stjärnor i betyg, efter endast ett par sekunders eftertanke, på något som är så viktigt och betyder så mycket för någon annan och att andra nu skulle börja göra lika med min bok. Det kanske vore lika bra att ställa in hela releasen?

Fast vänta lite nu. När jag började skriva de där trevande meningarna i det tomma worddokumentet var det ju precis det här jag drömde om. Att få nå ut till andra och förhoppningsvis kunna glädja dem med min bok med humoristiska undertoner.

När boken väl släpptes släppte också mina krav på mig själv. Boken behöver inte vara perfekt och älskad av alla, för det går faktiskt inte. Att jag har gjort mitt bästa när jag skrev den och att jag själv älskar den räcker faktiskt väldigt långt.

Att debutera med en ljudbok och e-bok istället för en ”riktig” tryckt bok har både för och nackdelar enligt mig. Då jag är extremt otålig av mig, och helst vill att allting jag påbörjar ska vara klart igår, passade det mig bra med den korta processen. Att ge ut en digital bok tog cirka tre månader från att jag skrev på kontraktet till att boken släpptes, till skillnad från att ge ut en tryckt bok då författaren kan få vänta i 1-2 år på releasen.

Digitala böcker finns dessutom alltid lättillgängligt och är uppenbarligen en växande marknad. År 2020 såldes för första gången fler digitala böcker än tryckta böcker.

Den mer negativa sidan är att jag fortfarande tvivlar lite på om jag verkligen är en riktig författare när jag inte har någon tryckt bok att klamra mig fast vid, som bevis. Dessutom är det ju en alldeles speciell känsla att kunna hålla i en bok, lukta på den och vända blad.

Avslutningsvis bad jag min förläggare Ebba på Saga Egmont om hennes bästa tips för aspirerande författare som vill ge ut sin bok digitalt:

”Mitt tips är helt enkelt att tänka: ”Hur hade detta låtit som ljudbok?”. Långa dialoger utan tydliga markeringar över vem som säger vad, eller tillbakablickar som endast markeras med kursivering i texten blir svårt att förmedla till lyssnaren som inte har manus framför sig. Det händer ofta när jag läser manus som skickas in till oss att jag tycker att manuset är jättebra, men att det är skrivet på ett sätt som inte kommer bli enkelt att läsas in som ljudbok.”

Jag hoppas att ni vill läsa min debutroman ”Klimatsmart och fullkomligt förvirrad”.

Om ni vill veta mer om mig finns jag även på Instagram: jenniferberglund_forfattare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s