Lördagsenkäten: Hur väljer du böcker?

Man ska inte välja en bok efter omslaget, sägs det. Men hur ska man göra då? Hur gör egentligen debutantbloggarna när de väljer vad som ska komma härnäst på läslistan?

Lite brusigt ljud, men oslagbart coolt.

Gudrun Furumark: Håller helt med Bo Diddley, det går inte att döma ut en bok på grund av omslaget, även om det ofta ger en bra fingervisning om vilken genre det rör sig om. Man behöver läsa baksidestexten också, och kanske de första raderna. I min boktrave bredvid sängen ligger böcker som jag hört/läst ska vara bra. Böcker av författare jag gillar sen innan. Och ”svåra” romaner som huvudpersonen i min bok läser, som jag ännu inte känt mig redo för.

Mattias Kvick: Jag köper ofta böcker på loppis och jag påverkas definitivt av formen och till viss del av omslaget. Jag dras direkt till sjuttiotalets högre format på pocketböcker – 115 x 190 mm (gärna med en frontillustration av Per Åhlin). Detta gör att jag även hyser en förkärlek till förlaget Grates pocketutgivning vilkas böcker mäter fina 123 x 200 mm, till skillnad mot vår standardpocket som innehar det lite tråkiga formatet 110 x 180 mm. I övrigt väljer jag oftast böcker av författare som jag redan vet skriver bra, och gärna äldre böcker. Då spelar omslaget mindre roll. Vissa förlag är säkra kort om jag söker nya författare, och hittar jag kartor eller fotnoter i en bok får den oftast följa med mig hem.

Caroline Möllesand: Just nu läser eller lyssnar jag inte så mycket som jag egentligen vill, därför är jag selektiv. När mina favoritförfattare släpper något nytt går de före i kön. Däremellan har jag två strategier: Antingen väljer jag en bok som hyllats av andra, som jag tror har samma smak som jag, eller så blir det en debutant som jag är nyfiken på. Inspiration och tips får jag oftast från andra läsare och författare på Instagram.

Ann Edliden: Jag har en lång lista på böcker som jag vill läsa. Så fort jag hör talas om något jag tycker låter intressant så lägger jag in det i listan på Goodreads (förut använde jag Boktipset). Oftast en bok det pratas om just nu, tips från vänner eller så upptäcker jag någon klassiker jag missat trots att jag läst litteraturvetenskap på universitetet (har bara läst a-kursen, som då enbart inriktade sig på litteratur utgiven före 1890). Jag läser mycket e-böcker och brukar ofta bara söka på ”e-bok” på bibliotekets utbud och bläddra mig framåt hejvilt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s