Yoga, hopp och speciella behov

Dagens gästbloggare är Cecilia Hjelte som skrivit boken Yoga med Natali

Cecilia Hjelte med dottern Natali

Det kan hon inte! Hon är ju mongoloid!

Läkaren synade mig misstänksamt när jag hade svarat Ja på frågan om min 6-månaders flicka visat tendens att vilja sätta sig upp.
Efter en kort stunds tystnad tittade han på mig och sade kort:
”Det kan hon inte! Hon är ju mongoloid.”

Chockad och med tårarna brännande innanför ögonlocken tog jag mitt barn och lämnade undersökningsrummet. I takt med att tårarna torkade växte min beslutsamhet fram. 

Ingen talar om för mig vad mitt barn inte kan!

Jag gick hem och påbörjade min research med syftet att hitta så många verktyg som möjligt för att hjälpa Natali i sin motoriska, kommunikativa, fysiska och kognitiva utveckling. Vi åkte och badade, tränade kommunikation med Karlstadsmodellen, jag tillverkade taktila böcker som vi läste, vi övade på tecken (TAKK) och gick på babymassage. Det jag saknade var verktyg för att hjälpa Natali ”ur frustration till ett lugnt sinne”. Idén att testa yoga (modifierad till en början) växte fram och vi provade. 

Resultatet av min idé ledde fram till boken jag nu har skrivit och även till konceptet ”Yoga med Natali” som jag praktiserat under några år i mitt yrke som lärare på särskolan. 

Att skriva den här boken har varit allt annat än lätt. Jag har både skrattat och gråtit mig igenom tidiga mornar, jag har våndats och jag har varit enormt stolt. Det är något visst med att lämna ut sig själv som jag gör, samtidigt som det kan vara just det som gör att andra i min situation känner igen sig och orkar kämpa en dag till. Det är så vanligt att känna sig ensam i detta, liksom att känna skuld, sorg och ovisshet. Men vi är inte ensamma!

Avvägningarna har varit många, vad vill jag att min dotter ska få ta del av i mina texter? Hur kommer hon reagera? Vilka frågor kommer väckas? Och hur ska jag kunna förklara? Är det begripligt att en mamma som är så stolt över sin dotter att hon nästan spricker samtidigt är helt slutkörd både mentalt och fysiskt?

Många gånger har jag fått frågan: ”Hur orkar du”?
Det gör jag inte alltid, men det är aldrig ett alternativ att ge upp.
Min drivkraft har varit vetskapen om att positiva böcker om individer med speciella behov behövs. Det är viktigt för oss föräldrar, för skola och omsorg och för samhället. Med min stora passion för skrivandet blev det mitt kall att bidra till förändring. Att vara olika är att berika och tro mig, både min dotter, hennes vänner och mina elever berikar mitt liv.
För mig är det viktigt att våra speciella barn och ungdomar får vara sina egna individer och inte klassas utifrån sitt syndrom med tillhörande föreställningar om hur ”man är” om man har ett visst syndrom. 

Det betyder enormt mycket för mig som både förälder och pedagog att få ge ut den här boken. När jag själv fick Natali hade jag önskat att just denna typ av bok hade funnits, men det gjorde det inte. Jag hoppas boken Yoga med Natali kan bidra med verktyg för barn och ungdomars utveckling, skapa igenkännanden i mina personliga berättelser och en stor dos hopp inför framtiden.

All min Kärlek,

Cecilia

En bild som visar gräs, utomhus, person, gunga

Automatiskt genererad beskrivning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s