Jag minns alla mina titlar och hur jag dumpade dem

Problem tenderar att påverka oss mer när vi försöker undvika dem än när vi erkänner att de finns. Så, idag ska vi ska fokusera på titlar, eftersom ett av mina problem är att min debutroman saknar titel.

Vad är en bra titel? Det korta svaret är att en bra titel är: ”Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig.” Egentligen behöver väl inte det här motiveras, men för tydlighetens skull: Kerstin Thorvall formulerar sig intresseväckande, originellt, skojigt samtidigt som hon beskriver exakt vad boken handlar om.

På det pedagogiska fotot ser ni mig posera med några titlar som tilltalar mig. ”The Heart is a Lonely Hunter” av Carson McCullers, ”Tender is the Night” av F Scott Fitzgerald och ”Det är natten” av Karolina Ramqvist. De doftar poetisk melankoli, vilket är en utmärkt egenskap hos en titel. Förutsatt att det stämmer överens med bokens tema. Skulle det visa sig att ”The Heart is a Lonely Hunter” var en pekbok skulle det ju bli lite tokig. ”Det är natten” däremot skulle kunna vara en pekbok av Anna-Clara Tidholm. Hennes böcker brukar ju ha ett stråk av poetisk melankoli.

Jag gillar också prosaiska titlar som ”Min oskuld och Pearl Harbour”, av Charles Bukowski, ”Köp inte Dondi” av Cora Sandel och ”En dag i Ivan Densivotjs liv.” De har en krass, pang på kvalitet som jag uppskattar.

Hm. Tydligen är jag svag för flerordstitlar. Men arbetsnamnet på min debutroman är ”Läsåret”.

Ganska tidigt in i skrivandet hade jag en titel i huvudet. Det var ju inte Kerstin Thorvall-nivå, men jag trivdes med den, ”Det kändes som mitt liv äntligen hade börjat.” Sen kom Siri Sponts ”Är det nu allt börjar?”. Och förlaget påminde mig om att Karolina Ramqvist bok om att vara tonåring på 90-talet heter ”Alltings början”. Näe, något mer originellt behövde jag klämma ur mig.

Mitt nästa förslag var ”Min oskuld och Östra Real. ”Ganska fyndigt tyckte jag, med Bukowskireferensen, och så både oskuldstemat och namnet på gymnasiet där boken utspelar sig. Efter en liten gallupundersökning fick jag tänka om. Både förlag och vänner var oförstående. En väninna, den engagerade fröken T reagerade med ilska och deklarerade att hon aldrig skulle plocka upp en bok som hette så. Det var bara var en person som spontant associerade till Bukowski, och hur det var att höra män tjata om Bukowski. Hon tyckte titeln var toppen. Denna person var min bonussyster Eva. Om det krävs att man ska ha växt upp tillsammans med författaren för att digga titeln är målgruppen kanske lite snäv.

Jag hade två idéer som anspelade på den intensiva vänskapen mellan bokens huvudpersoner. Den första var ”Alla bokstäver i ditt namn finns i mitt.” För krångligt och kanske för ungdomsboksaktigt. Den andra var ”Girl Crush”. För anakronistiskt. Jag fick ändå ut en del av titeln för medan jag undersökte begreppet girl crush hittade jag en låt som hette så. Och eftersom jag är svag för country ledde det sen vidare till att jag utforskat en av låtskrivarna mer, Lori McKenna. Hennes sologrejer är mumma för älskare av vemodig mainstream americana.

Agnes på Systerkonspirationen kläckte ”Läsåret”, som med en fin dubbelmening fångar in både tidsrymden boken utspelar sig under, och läsningen som ett centralt tema. Lagom till att jag tagit titeln till mitt hjärta protesterade förlaget. För platt enligt dem.

Så boken kommer heta något annat. Något som förhoppningsvis är både originellt, intresseväckande och passande för innehållet. Eller i alla fall något som jag och Systerkonspirationen kan enas om.

Kanske tycker ni att det känns som ett antiklimax att ni inte får veta vilken titel det blir (eller så bryr ni er inte så väldans). Som bonus bjuder jag i alla fall på en favorit till, från Slas penna. Den som vill kurtisera mig kan komma ganska lång med att bara viska dessa ord mjukt vid mitt öra: ”Sov du så diskar jag.” Den titeln borde någon också göra en countrylåt av.

4 reaktioner på ”Jag minns alla mina titlar och hur jag dumpade dem

    • Inget datum satt än men vi siktar på släpp i slutet av sommaren/början av hösten. Så tills dess har vi förhoppningsvis en titel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s