Med naturen som inspiration

Dagens gästbloggare är Kristina Agnér aktuell med ”Var inte rädd för mörkret”

Det där telefonsamtalet …

När som helst skulle min mobil nås av det där telefonsamtalet från förlaget – men det visste jag inte då, där jag satt framför jobbdatorn med mitt kaffe, en mulen måndagsmorgon i april 2020. Vad som skulle hända med manuset till ”Var inte rädd för mörkret”, som jag skickat in till förlag precis innan pandemin slog ner, hade jag ingen aning om. Med tanke på världsläget, vågade förlagen ens satsa på nya författarskap?

Jag minns så tydligt när jag såg de främmande siffrorna på skärmen – med riktnummer 08. Manuset till min spänningsroman ”Var inte rädd för mörkret” hade sänts till flera större förlag, så när jag hörde en glad röst i andra änden måste jag erkänna att min enda tanke var: ”Vilket förlag ringer du ifrån?”

Miljontals timmar vid datorn

Det är en speciell känsla att bli uppringd av en förläggare på Albert Bonniers Förlag och erbjudas kontrakt. Jag har skrivit i hela mitt liv, avslutat mängder av noveller och flera manus som aldrig skickades till förlag. Först ville jag bara skriva och se om jag kunde avsluta en berättelse.

Därefter hade jag storslagna planer för en historisk pusseldeckare, som jag själv refuserade i samma sekund som jag skrev sista ordet (och förpassade till datorns innersta vrå, vår nutida version av att bränna pappersbunten i öppna spisen). Den var bra, men tydligen inte berättelsen jag ville satsa på. För att skriva på allvar måste man nog vara lite knäpp. Ändå var ingen av alla de där timmarna framför datorn bortkastade – eftersom det var så jag lärde mig.

In i releasekarusellen!

Att skriva avtal med Albert Bonniers gick fort, och det är underbart att se att inte ens en världspandemi kan hindra förlag och läsare från att känna sug efter nya berättelser. Bokförsäljningen 2020 ökade, snart är vaccinet här. Och på sistone har jag inte sett skymten av någon karantäntristess – det har milt uttryckt varit fart och fläkt! Sedan releasen av ”Var inte rädd för mörkret” för några veckor sedan har jag njutit i fulla drag av digital releaseafton, deltagande i härliga Pocketpodden, en spännande deckarafton med mig, Jens Lapidus och Christoffer Carlsson, intervjuer och egen live-högläsning ur boken. Det har blivit entusiastiska recensioner bland annat från självaste Lotta Olsson på DN, och många fina hälsningar från läsare som vill ha fler mordgåtor i Tosseboda, den lilla fiktiva småländska by där min deckare utspelar sig.

Debuten har varit en intensiv, rolig och smått surrealistisk upplevelse, som jag aldrig lär glömma. Nu har jag börjat samla flera av de digitala eventen på mitt Instagram-konto så att de kan ses i efterhand, och framöver återkommer jag med fler live-sändningar och pratar skrivtips, inspiration och annat kring böcker.

Det seglivade skogsskrivandet

Just nu varvar jag skrivandet med min dagliga sysselsättning som manusutvecklare i egen firma, något jag jobbat heltid med i sju år. Till vardags huserar jag på hemmakontor, så att sköta kontakten med förlag via telefonsamtal och online-möten har varit min vardag sedan långt innan pandemin.

Samtidigt kliar det i skrivfingrarna och jag ser fram emot att fortsätta med nästa spänningsroman – och att resa till vårt torp i Småland, såklart! Det är nämligen där som både ”Var inte rädd för mörkret” och uppföljaren utspelar sig. De trolska granskogarna och skimrande insjöarna är en enormt inspirerande miljö för en mordgåta, och drar alltid igång min fantasi på högsta växel. Större delen av bokens råmanus skrevs där uppe, under semestrar, långhelger eller bara en regnig höstkväll, långt från stadens gatlampor …

Hoppas vi ses i sociala medier (efter vaccin även fysiskt) – och skicka gärna ett pm om du har en fråga om mig, boken, skrivandet eller något helt annat.

Varma hälsningar

Kristina Agnér

Förlagssida www.albertbonniersforlag.se/bocker/277967/var-inte-radd-for-morkret/

Instagram www.instagram.com/kristina.agner/

Författarsida på Facebook www.facebook.com/kristinaagnerauthor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s