Skriva färdigt är vad man måste göra

Kära läsare,

jag ber dig ödmjukast att dra ned på tempot. Läs gärna mumlande. Låt varje ord sjunka in i dig. Inte mina då, men Författarnas. Idag har jag lagt en litterär mosaik åt oss, med hjälp av Ernest, Bruno, Marguerite och Bodil. Skärvorna talar till mig, och kanske också till dig. De handlar om det som gäckar oss båda. Skrivandet.

Ernest Hemingway, ur Edens Lustgård.

Huvudpersonen i Hemingways roman Edens Lustgård har svårt att få skrivtid. Han befinner sig på Rivieran, två kvinnor pockar på uppmärksamhet. De vill ligga. Och ta med honom till frisören. Något annorlunda levnadsomständigheter än vad jag har, men dessa rader går rakt in i mig. Kanske för att jag fortfarande redigerar. ”Skriva färdigt är vad man måste göra. Om man inte gör det är ingenting värt ett förbannat dugg.”

Bruno K Öijer, ur Svart som silver

Jag låter dikten komma till dig naken och obesudlad av mina kommentarer.

Marguerite Duras, ur Att skriva

Jag har ännu inte läst hela Att skriva, men de här raderna har jag fastnat för. Jag uppskattar alla påminnelser om skrivandets relationella natur. ”Just det, skrivandet riktat till exempelvis till dig, som jag ännu inte vet något om.”

Bodil Malmsten, ur Så gör jag

Bodil Malmsten var ju magnifik på detta, att med lätt hand förmedla beska sanningar. Jag hoppas på att få ta mig an problemet inom en inte alltför avlägsen framtid. Att skriva bok nummer två då alltså, utan att det märks att jag skriver debuten en gång till. Kör jag fast totalt får jag väl rådgöra med Bodil.

Hon delar nämligen gravplats med min pappa, Björn på Maria Magdalena kyrkogård i Stockholm (där vilar även Barbro och Jan som jag tyvärr aldrig träffat). Genom den demokratiseringsprocess som döden medför har samtliga nu skrivit färdigt. Den hyllade författaren ger oss inga fler verk. Den pensionerade gymnasieläraren skriver inga fler vykort, julklappsrim eller artiklar om ockupationen av Västsahara.

Jag däremot är inte färdig, och hoppa kunna skriva till dig igen om sju dagar,

Gudrun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s